Juhan Liivist valmib mängufilm nimega „Vari“

Järva Teataja
Copy
Film jõuab kinodesse 2024. aasta sügisel.
Film jõuab kinodesse 2024. aasta sügisel. Foto: Kristjan Mõru

Tartus algasid režissöör Jaak Kilmi uue kodumaise mängufilmi võtted – ajalooline põnevik „Vari“ räägib Juhan Liivi elust ootamatust vaatenurgast, kus skisofreenia all kannataval poeedil tuleb ootamatult toime tulla mõrvauurijana ja riskida tõe nimel oma eluga. Filmi stsenaariumi autor on Indrek Hargla, Juhan Liivi rollis astub üles Pääru Oja.

Režissöör Jaak Kilmi sõnul on Juhan Liiv üks Eesti kirjandusloo erilisemaid ja tundelisemaid figuure, kes lahendab filmis 19. sajandi lõpuaegses mahajäänud ja ääremaastunud Eesti külaühiskonnas detektiivina robustseid mõrvalugusid. „Filmi teemaks on looja erakordsus, võime tajuda pool- ja veerandtoone. Juhan Liiv, kel ei ole mitte midagi kaotada – sest tal ei ole mitte midagi – sõdib üksildase rüütlina õigluse eest juhmis ja väiklases keskkonnas,“ rääkis Kilmi.

Juhan Liivi kaasaegsete mälestustest selgub, et Liiv oli palju keerulisem natuur kui oleme harjunud romantilisest poeedist mõtlema. Ta oli vaene, kopsuhaige, vaimust vaevatud, raske iseloomuga, tunnustamata. Juhan Liiv soovis olla vabakutseline kirjanik, ent ühiskond ei soosinud seda. Kannatades nii tagakiusamismaania kui suurushullustuse all, muutus ta kinniseks ja umbusklikuks ning sattus korduvalt vaimuhaiglasse.

Produtsent Armin Karu tõi välja, et „Vari“ on tume ja pinev ajalooline põnevik Indrek Hargla krimilugudest tuttavate käikudega. „Ka filmi Juhan Liiv on keerulise natuuriga, ülitundlik ja sealjuures erakordselt läbinägelik. Liivi võime kuritegusid lahendada põhineb teraval tajul ja oskusel näha seoseid asjaoludes, mis jäävad teistele märkamatuks,“ lausus Karu.

Filmivõtted algasid Tartus, kus filmiti Juhan Liivi põgenemist vaimuhaiglast, ja jätkuvad Alatskivil. Filmivõtted kestavad septembrist oktoobrini.

Ajalooline põnevusfilm „Vari“ jõuab kinodesse 2024. aasta sügisel. Filmi levitab Hea Film.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles