Kaitseväe võistkond naases Invictus mängudelt hõbemedali ja hea tujuga

Kuido Saarpuu
Copy
Janek Pent saab Türi vibukoolist palju kasulikke näpunäiteid ja õpetussõnu.
Janek Pent saab Türi vibukoolist palju kasulikke näpunäiteid ja õpetussõnu. Foto: Türi Vibukool/Facebook

Pühapäeva hilisõhtul jõudsid tagasi kodumaale Saksamaal Invictus mängudel Eestit esindanud kaitseväe võistkond ühes hõbemedali ja positiivsete emotsioonidega. Teiste seas esindas Eestit Türil elav Janek Pent.

„Arvan, et meil läks üldkokkuvõttes väga hästi,“ ütles Invictus ehk võitmatute mängudel osalenud ning kettaheites teise koha saavutanud Raigo Roots. „Eelkõige on mängud olulised neile, kes on hiljuti saanud haavata, et äkki siis nad saavad paremini ree peale. Emotsionaalselt on ka oluline, saab vanade kaaslastega koos olla,“ lisas Roots.

„Selle aasta Invictus mängud olid Eesti delegatsiooni jaoks teistsugusemad kui varasemad mängud. Üheksast kaasas olnud sportlasest seitsme jaoks oli tegu esimeste mängudega ja see andis neile tulevikuks kindlasti palju motivatsiooni võistlemisega edasi tegeleda. Kindlasti on sport nende jaoks väga tähtis taastusravi osa,“ ütles Eestit esindanud kaitseväe delegatsiooni juht ja üks treeneritest Urmas Rajaver.

„Invictus mängud erinevad teistest paraspordi võistlustest ka selle poolest, et sinna on oodatud osalema lisaks füüsiliste vigastustega isikutele ka vaimse tervise häiretega sportlased. Posttraumaatilise stressihäire all kannatavaid võistlejaid oli kõikidest riikidest ja omavaheline suhtlus ning konkurents mõjus neile väga positiivselt. Tulemuste osas tooksin välja, et esimest korda starti tuleku kogemus sellisel üritusel on juba esimene võit. Meie võistlejaid said selle pinge ja uue olukorraga väga hästi hakkama,“ lisas Rajaver.

Sel aastal esindasid Eestit:

  • Sisesõudmises Ardo Huul, Kaia Viiul ja Mathias-Henrik Paas,

  • Kettaheites Raigo Roots,

  • 1500 m jooksus Ardo Huul,

  • Vibulaskmises Janek Pent ja Enno Tubin,

  • Jalgrattasõidus Toivo Püvi,

  • Jõutõstmises Toomas Roots,

  • Ujumises Mathias-Henrik Paas.

Mitmed videod selle aasta võistluskogemustest leiab Invictus Games Team Estonia Facebooki lehelt.

Järjekorras kuuendad Invictus ehk võitmatute mängud toimusid 9.-16. septembrini Saksamaal Düsseldorfis, kus eestlased pistsid rinda jooksus, sisesõudmises, vibulaskmises, jalgrattasõidus, ujumises, kettaheites ja jõutõstmises. Osalejaid oli 21 riigist ligikaudu 550. Uute riikidena olid sel aastal võistlustules Iisrael ja Kolumbia. Võistlusi käis vaatamas umbes 140 000 inimest, mis oli Invictuse läbi aegade rekordarv.

Invictus mängud said ellu kutsutud Briti printsi Harry, Sussexi hertsogi algatusel 2014. aastal. Neil spordivõistlustel osalevad sõjalistel operatsioonidel vigastatud võitlejad. Mängud kannavad sõnumit "Invictus", mis tähendab ladina keeles "võitmatut". Tänaseks on Invictuse mängud muutunud rahvusvaheliselt tunnustatud ja oodatud sündmuseks. See on võimalus tunnustada vapraid mehi ja naisi, kes on andnud rohkem kui oma aja riiki teenides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles