Imavere pakub avastamisrõõmu

Järva Teataja
Copy
Mullune Tikupoisi sügislaat pälvis külastajatelt suurt huvi.
Mullune Tikupoisi sügislaat pälvis külastajatelt suurt huvi. Foto: Kaspar Pokk

23. septembril toimuva Maal elamise päeva tegevused Kesk-Eestis Järva vallas koonduvad sedapuhku Imaverre. Lisaks Tikupoisi sügislaadale, kus on nii eriliste nunnude konkurss kui ka nunnud loomad miniloomaaias ja saab teha proovisõitu Alaxela elektriautodega, räägib seal keskpäeval Järva vallavanem Toomas Tammik arengutest Järva vallas.

Järva vald on suur ja hajus omavalitsus, mis sündis 2017. aastal seitsme omavalitsuse ühinemisel. Pindala 1223 ruutkilomeetrit, 106 asustusüksust (1 alev, 5 alevikku ja 100 küla). Valla ühest otsast teise ca 80 km, ümber valla sõites ca 300. Rahvaarv 8868 inimest. See näitab, et Maal elamise päeval on mõttekam keskenduda ühele piirkonnale ja et vald on suur, saame seda ka oma valla elanikele põhjalikumalt tutvustada.

Oleme osalenud Maal elamise päeval ka varem: kaks aastat tagasi toimusid tegevused Koerus ja Järva-Jaanis, läinud aastal Albus, nüüd siis Imaveres.

Miks Imaveres? Imavere on tubli tööstuspiirkond, mida õigupoolest teavad Eestis paljud – on ju Imavere kahe suure maantee, Tallinna-Tartu ja Viljandi-Tallinna ristumiskoht. Kes siis ei teaks Paia Risti. Siit läbi sõites hõljub õhus veidi kirbet puidu lõhna. Muide – juba mõned aastad tegutseb Imaveres Graanul Investi spin-off-ettevõte OÜ Fibenol, mis läbi unikaalse tehnoloogia võimaldab otstarbekalt kasutusele võtta kõik puidus leiduvad väärt koostisosad.

Maal elamise päeval on põhjust Imaveres korraks peatuda.

Siin asub ka Eesti suurim maanteeäärne restoran Tikupoiss ja uudistamist väärib 2021. aasta 11. juunil avatud 18-korteriga üürimaja, esimene omataoline Eesti maapiirkonnas, mis kerkis Järva valla ja KredExi koosrahastusega. Korterid täitusid elanikega loetud päevadega.

Nii mõnedki ministrid on siin uudistamas käinud punast värvi ühekorruselist Kodutare-tüüpi elamut. See pole hoolekandeasutus, vaid maja, kus eakad saavad elada ühe- ja kahetoalistes korterites, endale ise süüa valmistada, maja ees on peenramaa ja saab näpud mulda pista. Muide – seal kasvab ka president Kersti Kaljulaidi istutatud õunapuu.

Eraldi saab tutvust teha nii Imavere päevakeskuse kui ka Imavere Kooliga, millega koos tegutseb ka lasteaed. Muide – Imaverre valmis äsja skate-park ja nüüd on neid 50 km raadiuses suisa kolm (Imaveres, Viljandis ja Türil).

Maal elamise päeva raamas saab külastada ka OÜ RenTer Aed – see on pereettevõte, kes kasvatab müügiks taimi ja valmistab eritellimusel käsitööna dekoratiivseid aiamaju ja laste mängumaju. Et sügis on istutamise aeg, saab samal päeval, kell 11.15 ja 14. 15 nende imelises aias ringi vaadata ja inspiratsiooni koguda ning püsikuid ja krüsanteeme endale ka kaasa osta.

Panime juba kevadel õlad kokku, pidasime Imaveres paar koosolekut ja selline see Maal elamise päeva kava saigi. Ka Tikupoisi sügislaat on juba traditsiooniline üritus, kus saame kaasa teha.

Igal täistunnil (kl 11, 12, 13, 14 ja 15) väljub Tikupoisist Imaverre Maal elamise päeva eribuss, kus on kella 11 – 16 avatud Eesti piimandusmuuseum (seekord täitsa tasuta), samuti Imavere Kool, spordihoone, lasteaed ja rahvamaja.

Järva vald on väga suur, ühest valla otsast teise 80 kilomeetrit. Seepärast ootame siia nii oma valla rahvast kui huvilisi ka kaugemalt. Kui programm tundub põnev, kuid omal sõidukit pole, siis meil on oma valla inimestele hea uudis – buss Imaverre väljub Albu rahvamaja eest kell 8.30, Aravete Meie poe ees kell 8.40; Järva-Jaani keskväljakult kell 9; Koeru kultuurimaja eest kell 9.20; Peetri kaupluse juurest kell 9. 40 ja Koigi bussipeatusest kell 10. Ja mis kõige tähtsam – sama bussiga saab ka koju. Buss väljub Imaverest kell 15.50 ja Tikupoisi juurest kell 16.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles