Vaprate klanni kuulunud vastupanuvõitlejat võis näha nii Soome kui Saksa vägedes

Järva Teataja
Copy
Paide linnapea Kaido Ivask vastupanuvõitluse päeval.
Paide linnapea Kaido Ivask vastupanuvõitluse päeval. Foto: Paide linn

Vastupanuvõitluse päeval, 22. septembril tänatakse ja mälestatakse kõiki Eesti inimesi, kes on sõna või teoga osutanud vastupanu okupatsioonivõimudele, kaitstes Eesti Vabariigi iseseisvust ja vabadust. Paljud neist kaotasid massirepressioonide käigus elu, vabaduse või tervise.

Lillekorvi ja küünalde asetamise traditsioon Ahto Talvi mälestustahvlile Paide Laial tänaval sümboliseerib kõiki neid inimesi, kes on Eesti vabaduse eest võidelnud võõrvõimude vastu.

Lai 6 seinal on mälestustahvel, mis meenutab, et peale viimast sõda asus hoones tuletõrjujate tööruumid, kus 15. jaanuaril 1948. aastal pidas oma viimase lahingu teda töökohal vahistama tulnud NKVDlastega Relvastatud Võitluse liidu Järvamaa organisatsiooni juht Ahto Talvi. Väätsalt pärit Ahto Talvi (1924-1996) oli Paide gümnaasiumi noorkotkaste pealik, kes 1943. aastal asus vabatahtlikuna Saksa sõjaväkke ja sai peale väljaõpet allohvitseriks, kuid pages seejärel Soome ja osales Jätkusõjas. Nagu paljud soomepoistest relvavennad, naases lipnik Talvi 1944. aasta suvel kodumaad kaitsma ning osales septembris kompaniiülema kohustes Sinimägede lahingus. Noor ohvitser otsustas kodumaalt mitte taanduda ja liitus vastupanuliikumisega. Viimases lahingus Paides Lai 6 lasi ta maha rüseluses relva haarates kaks teda vahistama tulnud NKVD ohvitseri, enne kui ta maha väänati. Pikast vangistusest pääses legendaarne vabadusvõitleja kodumaale alles 1974. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles