Kirde maakaitseringkonna maakaitseväelased naasid Ussisõnadelt koju

Kuido Saarpuu
Copy
Õppus "Ussisõnad" Järvamaal.
Õppus "Ussisõnad" Järvamaal. Foto: Kuido Saarpuu

Eile lõppes Kaitseliidu Kirde maakaitseringkonna vastutusalas kümme päeva kestnud õppus Ussisõnad, millel maakaitserühmade koosseisu arvatud reservväelased harjutasid oma kodukandi kaitsmist.

„Õppus Ussisõnad on Kirde maakaitseringkonna jaoks edukalt lõppenud. Õppuse ajal tõusis märkimisväärselt ringkonna sõjaline kaitsevõime läbi individuaal- ja meeskonnatreeningu, mis tagab, et suudame vajadusel kiirelt reageerida sõjalisele ohule oma vastutusalas,“ ütles Kaitseliidu Kirde maakaitseringkonna pealik kolonelleitnant Jaanus Ainsalu. „Suur tänu reservväelastele, Alutaguse, Jõgeva, Järva ja Viru malevate staapidele ja vabatahtlikele, Naiskodukaitse evakuatsioonirühmade toitlustusmeeskondadele, aga ka formeerimise, toitlustamise ja tagalateenistusega seotud sihtüksustele, vabatahtlikele ning meie tublidele noorkotkastele ja kodutütardele.”

Õppusel Ussisõnad osalesid koos reservväelastega ka liitlasüksuste kaitseväelased nagu Prantsuse relvajõudude õhudessantvägede kompanii suurune üksus.

„Õppisime tundma Kaitseliitu kui organisatsiooni ja kogusime ideid, et neid rakendada omal maal,“ ütles Prantsuse kontingendi ülem kolonelleitnant Thomas Miailhes. Samuti püüdsime koostöö käigus õppida üksteiselt ka taktikalisel tasandil, nagu näiteks Kaitseliidu ülesehitust ja protseduure.“

Väljaõppe etapis juhendasid reservväelasi instruktorid Ühendkuningriigist ja Ameerika Ühendriikide Marylandi osariigi rahvuskaardist. „Pärast 30 aastat vastastikust kasulikku partnerlust Marylandi ja Eesti vahel, on meist saanud mitte ainult NATO liitlased, vaid ka sõbrad,“ ütles Marylandi osariigi rahvuskaardi ülema asetäitja kolonel Andrew Collins. „Meie Eesti sõbrad teavad, et nad ei jää väljakutsetega tulevikus kunagi üksi. Olles õlg-õla kõrval, oleme tugevamad ja koos astume vastu mis tahes väljakutsetele, mis meie teele tulevad.”

Õppusel osalenud maakaitseüksuse liikmetel on võimalus astuda Kaitseliidu liikmeks, et olla rohkem kaasatud oma üksuse tegevustesse ning hoida oma väljaõppetaset kõrgemal.

Õppus Ussisõnad on Eesti ajaloo suurim reservväelaste väljaõpetamisele keskenduv õppekogunemine. Kuue nädala jooksul oodatakse õppusele ligi 10 000 reservväelast, kes määrati 2022. aasta jooksul maakaitseüksuste koosseisu. Õppus Ussisõnad jätkub Lõuna ja Lääne maakaitseringkonnas kuni 8. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles