Ühiskonnateaduste konverentsil käsitletakse põletavaid ühiskondlikke probleeme teadlase pilgu läbi

Järva Teataja
Copy
Foto: Pixabay

5. oktoobril kell 10.30 toimub Tartu Ülikooli ühiskonnateaduste instituudis konverents „Ühiskondlikest väljakutsetest teadlase pilguga“, kus osalejad saavad tutvuda sotsiaalteaduste valdkonna tunnustatud teadlaste ja praktikute uurimistööde tulemustega nii andmestumise, kriisihaavatavuse, uuringueetika kui ka teistel teemadel.

Viimased aastad on pannud ühiskonna kriisikindluse tõsiselt proovile. Oleme kokku puutunud pandeemiaga, sõjatuules üles keerutatud infomüraga, elanikkonna valmisolekuga hädaolukorras toime tulla, kliimamuutuste pidurdamiseks vajalike suurte süsteemsete muutuste ellukutsumisega ning tehisaru üha hoogsama arengu ja kasutamisega. Need on teemad, mille puhul on sotsiaalteadlastel suur roll ja vastutus, et aidata võimalikke kitsaskohti ära tunda, ennetada ja lahendada.

Tartu Ülikooli sotsioloogia professor Veronika Kalmuse sõnul iseloomustab praegust ühiskonda üleüldine andmestumine, st igasugune inimtegevus tekitab suurel hulgal andmeid. Andmetest saab aga uut väärtust loov info üksnes analüüsi tulemusel. Konverentsi avaettekandes keskendub Kalmus inimestele ja nende heaolule andmestuvas ühiskonnas, julgustades juurdlema, missuguseid mõisteid ja mõõteriistu vajame digitaalse toimetuleku uurimiseks ja edendamiseks.

Esinevad ja arutlevad Tartu Ülikooli sotsioloogia professor Veronika Kalmus, sotsiaalteaduste valdkonna emeriitprofessor Marju Lauristin, kommunikatsiooniuuringute kaasprofessor Sten Hansson, sotsiaalpoliitika kaasprofessor Mare Ainsaar, kriitiliste andmeuuringute lektori Maris Männiste, tehnoloogiauuringute kaasprofessor Laur Kanger, infoteaduse lektor Krista Lepik, meediauuringute kaasprofessor Maria Murumaa-Mengel, ajakirjandusuuringute kaasprofessor Marju Himma-Kadakas, sotsiaalteaduslike suurandmete kaasprofessor Anu Masso Tallinna Tehnikaülikoolist ja teised valdkonna eksperdid. Nende kõrval astuvad üles instituudi doktorandid ja vilistlased. Juttu tuleb andmepõhisest ajakirjandusest, kommunikatsioonist juhtimisinstrumendina, häbistamisvormidest ühismeedias, tehisaru kohast hariduses, Eesti energia- ja liikuvussüsteemi muutmisest ja muudest päevakohastest küsimustest.

Üritus toimub 5. oktoobril kella 10.30–17.30 Tartu Ülikooli ühiskonnateaduste instituudis (Lossi 36, Tartu), v.a kriitiliste andmeuuringute lektori Maris Männiste juhitud arutelu, mis on Zoomi keskkonnas. Sissepääs on tasuta, kuid konverentsil osalemiseks on vaja registreeruda kuni 26. septembrini. Täpse ajakava leiab instituudi kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles