Eesti kodud on suurimad toiduraiskajad

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Toit prügikastis.
Toit prügikastis. Foto: Shutterstock

Eesti kodudes visatakse igal aastal ühe inimese kohta ära keskmiselt 25 kg toitu. Iga kolmas kotitäis toitu, mille Eesti inimesed kauplustest koju viivad, leiab tee prügikasti veel enne kui see jõutakse ära tarbida.


 

29. septembril tähistatakse rahvusvahelist toiduraiskamise vähendamisele pühendatud päeva. Uuringu andmetel tekib Eestis aastas ligikaudu 167 000 tonni toidujäätmeid. Ehkki levinud on arvamus, et kauplused, koolid ja restoranid on suurimad raiskajad, läheb tegelikult kõige rohkem toitu raisku kodumajapidamistes. Kõige vähem aga tootmisel ehk toidutööstuses.

Kliimaminister Kristen Michali sõnul on toidu järele on üha suurem vajadus, aga siiski läheb raisku tonnide viisi kvaliteetset toitu. „Topelt pole arukas maksta – osta toitu ja seejärel tasuda äravisatud toidu eest jäätmeveona uuesti. Ületootmine koormab ka keskkonda ning jäätmeteke on osa kliimaprobleemidest. Tasub siis käituda arukalt, see on hea pere rahakotile ja hea keskkonnale ning kliimale,” ütles Michal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles