Eesti Keeletoimetajate Liit pakub tasuta toimetamist ja keelenõu

Järva Teataja
Copy
Õpilane tunnis, tund, õppimine, koolitöö, kirjutamine, pastakas, kalkulaator, pinal, kooliasjad, koolipink, õppetöö, matemaatika

Foto Arvo Meeks/Valgamaalane FOTO: Arvo Meeks
Õpilane tunnis, tund, õppimine, koolitöö, kirjutamine, pastakas, kalkulaator, pinal, kooliasjad, koolipink, õppetöö, matemaatika Foto Arvo Meeks/Valgamaalane FOTO: Arvo Meeks Foto: Arvo Meeks

Eesti Keeletoimetajate Liit pakub oktoobris ja novembris taas võimalust kogeda kampaania „Kutsu keeletoimetaja külla!“ käigus, kuidas saab keeletoimetaja aidata kaasa ettevõtete ja asutuste eesmärkide saavutamisele. Kümnele organisatsioonile, kes ei ole varem keeletoimetaja abi kasutanud, toimetatakse üks tekst ja antakse keelenõu. Teenus on tänu Haridus- ja Teadusministeeriumi toetusele kliendile tasuta.

Iga organisatsioon saab tellida kuni viie lehekülje (9000 tähemärgi) pikkuse eestikeelse teksti toimetamise ja kohtuda keeletoimetajaga tunniajaliseks nõustamiseks oma kontoris või veebis. Kampaania täpsed tingimused on liidu veebisaidil. Tegu on kuuenda samanimelise üritusega. Esimest korda korraldati see 2019. aastal, mil Eestis tähistati eesti keele aastat.

Eesti Keeletoimetajate Liidu juhatuse esimehe Helika Mäekivi sõnul näevad paljud ettevõtted ja asutused oma avalike tekstide keelelises lihvimises suurt kasutegurit. „Kui näiteks koduleht, voldik või toote kasutusjuhend on sõnastatud selgelt ja ladusalt, jätab see asutusest hea mulje ja paneb lugeja tundma, et tema peale on mõeldud. Seega võib väita, et heakeelsed tekstid suurendavad rahulolevate klientide arvu,“ ütles Mäekivi.

Kampaania on saanud nii varem osalenud asutustelt, ettevõtetelt ja vabaühendustelt (kokku 91) kui ka keeletoimetajatelt endilt (36) väga head tagasisidet. Tagasisideküsitluste alusel pakub üritus huvi eelkõige seepärast, et ametisuhtluses hoolitakse korrektsest ja selgest kirjakeelest ning usutakse, et keeletoimetajast võib olla organisatsioonile kasu. Näiteks ühe vallalehe väljaandmisse kaasati kampaania hea kogemuse alusel keeletoimetaja. Eesti Keeletoimetajate Liidu tegevliikmeid on innustanud igapäevatöö kõrvalt kampaanias osalema valdavalt soov tutvustada oma eriala ja teha midagi oma erialaliidu nimel.

2012. aastal asutatud Eesti Keeletoimetajate Liitu kuulub 198 liiget. Liit esindab keeletoimetajate ametihuve ja räägib ühiskonnas kaasa hea keelekasutuse edendamisel. Selleks on muu hulgas sõnastatud eetikakoodeks, pakutakse täienduskoolitusi, avaldatakse keelenõuartikleid ning antakse keeletoimetaja kutset. Liidu tegevust toetab Haridus- ja Teadusministeerium.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles