Euroopa Liidu ökomärgis on kvaliteedinäitaja, mis aitab säästa tervist ja keskkonda

Järva Teataja
Copy
Foto: Euroopa Liit

Oktoober on Euroopa Liidu ökomärgise kuu! Võimaluse seda märgist kanda saavad vaid tooted, mille eluringi kõik etapid vastavad rangetele keskkonnahoidlikkuse nõuetele. Nii on need kasulikud tarbijale ja paremad loodusele.

Alates 2005. aastast on Eestis ökomärgise teemal nõustamist pakkunud ja kasutuslitsentse väljastanud sõltumatu organisatsioonina Keskkonnaagentuur. Tänaseks on märgise kasutamise õigus väljastatud juba 1 618 tootele. „Soovitame oma tavapäraseid oste tehes toodetelt otsida ELi ökomärgist, mis aitab rikkalikus kaubavalikus kiirelt üles leida keskkonnahoidlikum valik näiteks nõudepesuvahendite, pesugeelide, värvide ja palju muu hulgast,” toob märgise eelised esile Keskkonnaagentuuri direktor Taimar Ala. Kauplustes leidub hulgaliselt ka teiste riikide heaks kiidetud ELi ökomärgisega tooteid näiteks vihikuid, koopiapabereid, majapidamis- ja tualettpabereid, mähkmeid ning hügieenitarbeid.

Selleks, et tõsta inimeste teadlikkust, kutsub Keskkonnaagentuur oktoobris kõiki osalema roheradadel kõndimise kampaanias. Vasta ka Keskkonnaagentuuri Facebookis juturoboti küsimustele ning saad teada huvitavaid fakte ELi ökomärgisest. Kõik see pakub võimalust panna ennast proovile. „Roherada tähendab GPSi abil oma liikumistrajektoori salvestamist nii, et kõnnitud rajast moodustub maastikule ökomärgise lilleke. Asukoha, tempo ja boonusena head kaaslased saab igaüks ise valida. Meie poolt on ette antud vaid logo, mis tuleb nö maastikule kanda,“ selgitab Keskkonnaagentuuri peaspetsialist ja ökomärgise kampaania üks vedajatest Marilis Viira.

Oktoobrikuu vältel loositakse iga nädal välja põnevaid ELi ökomärgisega pärjatud tooteid. Peaauhinnaks on jätkusuutlike jalanõude tootja KAVATi e-poe kinkekaardid, mille loosimises osalevad kõik roheraja läbijad. Rohkem infot ELi ökomärgise kohta leiab Keskkonnaportaalist. Väljakutses saab osaleda kasutades pildil olevat QR-koodi või külastades oktoobris Keskkonnaagentuuri Facebooki lehte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles