Euroopa Liidu asjade komisjon tutvus rohemärgiste tõesust parandava algatusega

Järva Teataja
Copy
Foto: Pixabay

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon sai istungil ülevaate plaanitavast roheväidete direktiivi algatusest, mille eesmärk on tõsta toodete keskkonnaga seotud väidete ja märgiste usaldusväärsust.

Komisjoni esimees Liisa Pakosta ütles, et komisjon sai algatusega plaanitud muudatustest ja Eesti huvirühmade seisukohtadest hea ülevaate ning ministeerium omakorda kaasa mitu küsimust, mida läbi mõelda. „Praegu on maailmas kasutusel sadu ökomärgiseid ja ohtralt tooteid, mille kohta väidetakse eksitavalt, et tegu on näiteks biolaguneva, keskkonnale ohutu või rohelise energiaga toodetud tootega. Keegi ei kontrolli, et roheväited õiged oleks. Igati sümpaatne on selle algatuse eesmärk, et rohemärgised oleks arusaadavad ja usaldusväärsed,“ sõnas Pakosta. Ta toonitas, et üleminekuaeg peab olema piisav, et ükski juba toodetud pakend raisku ei läheks.

Komisjoni aseesimees Maria Jufereva-Skuratovski rõhutas, et kui algatusega soovitakse tagada, et teatud märgist saab kasutada kontrollitult CO2-neutraalse või 100 protsenti taastuvenergia põhiselt toodetud tootel, siis on tähtis põhjalikult läbi mõelda, kuidas elektriautode ja elektriseadmete keskkonnamõju hindama hakatakse. Ta toonitas, et seejuures peab arvestama, et CO2-heide pole ainuke, mis meie keskkonda mõjutab.

Istungil toodi välja, et roheväidete direktiiv katab kõiki tooteid ja teenuseid Euroopa Liidu turul ning eesmärk on suurendada tarbijate ja tootjate jaoks selgust ja kindlustunnet rohemärgiste osas. Algatuse järgi peavad ettevõtted, kes soovivad oma tootel või teenusel esitada keskkonnaväite, selle tõendama läbi kolmanda osapoole. Eestis on selline pädev asutus arvatavalt kas Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet või Keskkonnaamet.

Istungil osalesid ja tutvustasid algatust Kliimaministeeriumi keskkonnakorralduse osakonna peaspetsialist Kristi Loit ja välissuhete peaspetsialist Eliise Merila, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi ettevõtlus- ja tarbimiskeskkonna osakonna tarbijakaitse nõunik Mari-Liis Aas, Euroopa Parlamendi liikme Andrus Ansipi poliitikanõunik Stinne Vaga ja keskkonnanõunik Eesti alalises esinduses Euroopa Liidu juures Jörgen Talkop.

Huvirühmi esindasid ja tutvustasid oma seisukohti Eesti Kaupmeeste Liidu tegevjuht Nele Peil, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja toiduvaldkonna juht Meeli Lindsaar, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja jurist Ireen Tarto, Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp ja ringmajanduse ekspert Üllar Huik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles