Turismipoliitika vajab sektorite üleseid tulevikukokkuleppeid

Järva Teataja
Copy
Hotellituba. Pilt on illustratiivne.
Hotellituba. Pilt on illustratiivne. Foto: 30Nudos Adicora / Pexels

Majandus- ja infotehnoloogiaministri juhitav turisminõukoda andis avalöögi turismi pika vaate 2035 väljatöötamisele. Viimaste aastate järjestikused kriisid on toonud esile vajaduse mõista turismisektorit kui tervikut ja seejuures arvestada ka teiste eluvaldkondade arengutega.

Enne Covid-19 pandeemiat kasvas Eesti turismisektor igal aastal stabiilselt nii külastajate arvus kui käibes. Kui 2019. aastal oli turismiteenuste osakaal koguekspordis 29 protsenti, siis 2022. aastal moodustas see 15 protsenti. Sektori taastumine pandeemiast veel kestab ning samal ajal toob uusi väljakutseid endaga kaasa maailmas valitsev julgeolekuolukord.

„Turismimaastik on viimastel aastatel läbinud märkimisväärseid muutusi ja kohanemine tänase reaalsusega on olnud hädavajalik. Järjest kerkib esile aga ka uusi signaale, mis võivad tuleviku reisimist mõjutada. Turismivaldkonna mõistmiseks ja poliitikakujundamiseks peame aga juba praegu nende trendidega arvestama,“ selgitas minister Tiit Riisalo turismi pika vaate koostamise tagamaid.

Visioonidokumendis on kavas pöörata senisest rohkem tähelepanu turismi seostele teiste valdkondadega, nagu transport, keskkond, haridus ja tööturg, tehnoloogia, aga ka välisinvesteeringute Eestisse meelitamine ja start-up keskkond. Turismi pikk plaan 2035 saab olema teadmuspõhiseks suunanäitajaks nii Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumile kui partneritele oluliste poliitika- ja äriotsuste tegemiseks, et sektorile arenguks vajalikku tuge pakkuda.

Turismivaldkonna tulevikku planeeritakse tulevikeseire (ingl k strategic foresight) meetodeid kasutades. See tähendab, et analüüsitakse erinevaid võimalikke tulevikustsenaariumeid, mis turismisektorit võivad mõjutada. Rõhk on avatusel uudsetele vaatenurkadele ja ideedele, samuti uuritakse ka ebasoovitavaid tulevikke ja arenguid. „Ühest küljest me püüame justkui ennustada tulevikku, mis on teadagi tänamatu töö. Aga teisalt aitab selline ettevalmistus meil olla paremini valmis tuleviku määramatusteks, reageerida kiiremini turusignaalidele ja testida ka praeguste toetusmeetmete ja lahenduste tulevikukindlust,“ selgitas minister.

Turismi pikka plaani koostatakse tihedas koostöös erinevate ministeeriumite, turismiliitude, piirkondlike arendusorganisatsioonide ja turismiettevõtjatega.

Lisaks tutvustas minister turismivaldkonna esindajatele personaalse riigi ja nulleelarve kontseptsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles