KAS TEIL DOKUMENTI KA ON Noored saadeti alkoholi testoste tegema ja tulemus oli jahmatav

Järva Teataja
Copy
Kirju viinariiul
Kirju viinariiul Foto: Raigo Pajula

Juulis ja augustikus 2023 viidi läbi üle Järvamaa testoste, millega selgitati välja, kas ja kuidas saavad noored kätte alkoholi sisaldavaid jooke. 

Testimisi viisid läbi 18-20 aastased noored, kelle ülesandeks oli üle Järvamaa kaardistada, kas teenindajad veenduvad nende vanuses ning küsivad ostu sooritamiseks dokumenti või müüvad ilma dokumenti küsimata. Uuringu valimisse valiti noored, kelle puhul peaks teenindajatel tekkima kahtlus, kas tegemist on ikka täisealisega.

Külastused viidi läbi 60 erinevas asukohas üle Järvamaa. Valimisse kuulusid nii tanklad, toidukohad, toidupoed kui ka avalikud üritused. Uuringust selgus, et 60 külastatud asukohast küsis dokumenti noore käest vaid 15,0% asukohtadest, ehk üheksa asukohta, ning neljas asukohas (6,7%) küsisid teenindajad dokumenti enne ostu sooritamist, kuid dokumendi puudumisel olid valmis siiski müüma. 47 asukohta (78,3%) ei küsinud dokumenti. Teenindajad lõid aga silmside ostu sooritava noorega ning hindasid ostja vanust visuaalselt kokku 46 korral (76,7%). Siit võib teha uuringu osas järeldused, et silmside loonud teenindaja eeldas, et tegemist on täiskasvanud noorega ning ei teinud lisa liigutust, et dokumenti küsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles