Lõikustänupüha toob Paidesse visiidile rukkikuninga

Järva Teataja
Copy
Eesti rukkikuningas Hans I (Hans Kruusamägi)
Eesti rukkikuningas Hans I (Hans Kruusamägi) Foto: Erakogu

Sel pühapäeval, kui peetakse lõikustänupüha, külastab Paide Püha Risti kirikut Eesti rukkikuningas Hans I kodanikunimega Hans Kruusamägi. Ta toob kaasa rukkileiva kiriku altarile asetamiseks ja pühitsemiseks ning hiljem rahvale jagamiseks.

Paide kiriku koguduse õpetaja Andres Tšumakovi sõnul on lõikustänupüha üks maailma vanimaid tähtpäevi.

"Seega on läbi aegade inimesed tundnud, et nende toimetulek pole lõplikult nende endi kätes ja Kõigeväelisele Loojale tuleb tänulik olla, kui meil on võimalik maitsta oma kätetöö vilja ja näha oma vaeva tulemust," märkis ta.

Kristlikus kirikus on lõikustänupüha sügisene palvepäev, mil tänatakse jumalat töö õnnistamise ja lõikuse andide eest. Lõikustänupüha peetakse Eesti kirikus vana traditsiooni järgi oktoobrikuu teisel pühapäeval. Sageli kasutatakse sel puhul kiriku kaunistamiseks sügisande ja altarile asetatakse sümboolselt leib.

"Tänapäeval, mil järjest vähem on neid, kes põllumajandusega tegelevad, saame sel pühal reaalselt käega katsutavalt põllu- ja aiasaagilt pilgu pöörata oma igapäevasele elule: meie tegudel ja töödel on viljad. Olgem tänulikud, kui märkame neid endi eludes," ütles Tšumakov õpetlikult.

Lõikutänupüha teenistus on Paide kirikus pühapäeval kell 10.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles