Sügiskaamose vastu aitab tükike tumedat

Copy
Foto: Sea Wave/Shutterstock

Sügis- ja talvekuudel, mil energiat kipub nappima ja organism vajab viirushaiguste ennetusel lisatuge, aitab tükike tumedat šokolaadi päevas tõsta tuju ja maandada stressi. Uuringute järgi aitavad tumedas šokolaadis peituvad flavonoidid toetada inimese vastupanuvõimet haigustele. Selleks peaks organis saama päevas 2,5 grammi kakaod või 10 grammi tumedat šokolaadi. Niisiis tasub šokolaadi abiga halli sügiskaamose vastu võitlusse asuda ja miks mitte teha seda 1. oktoobril, mil tähistatakse üleilmset šokolaadi- ja kakaopäeva.

Kibedast veest sai kroonitud pea lemmikmaius

Igal taimel ja toidul on oma ajalugu ja nii ka šokolaadil. Sõna «šokolaad» tuleneb sõnast «xocolatl», mis tähendab kibedat vett. Esialgu kasutatigi šokolaadi joogina: kakaooad kuivatati ja purustati ning lisati vett. Kuigi jook oli mõru, värskendas see keha, ilma et oleks mürgistusnähte esinenud. Maiad ja asteegid lõhnastasid šokolaadijooki aromaatsete lillede, vanilje, tšilli või meega. Asteegid uskusid, et kakaopuu toob õnne ja jõudu.

Tagasi üles