Laupäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Laupäevane Järva Teataja kirjutab:

* Kuigi Järvamaa ettevõtluskonkursil uuendaja kategoorias võidutsenud Türil valmiva Baltikumi esimese kaerajoogitehase liinidelt veel toodangut ei tule, on see siiski pelgalt lähikuude küsimus. Kõik seadmed on kohal ja paigas, üksnes peenhäälestusele kulub veel aega. «Need sinised on automaatklapid ja neid on meie tehases väga-väga palju,» ütleb Eesti esimese kaerajoogitööstuse juht, YOOK Production ASi juhatuse esimees Katre Kõvask uksel kohatud töömehe tegevusele osutades. Seejärel alustab ta hoones ringkäiku. «Nagu näha, siis torustikkegi, olgu need auru, jäävee, kuuma või steriilse vee jaoks, on meil omajagu. Lausa mitu kilomeetrit,» ütleb ta ja lisab, et ega kelleltki snitti olnud võtta, sest tehas on ju siinmail ainulaadne. «Kogu know-how on meile tulnud Euroopa tippspetsialistidelt.»

* Järvamaa lillepoodide pidajad on väikeettevõtjad, kelle ülesanne on pakkuda inimestele rõõmu või lohutust sõna otseses mõttes läbi lillede. Kolme neist kauplustest tuntakse ja teatakse kaunite naisenimede järgi – Liivi, Juta ja Teele. Neist igaühel on rääkida oma lugu, kuidas nad ettevõtlusega alustasid ja miks on tegevusvaldkonnaks just lilled. Nagu igas asjas, on ka lilleäris nii muresid kui rõõme. Lill pole esmatarbekaup, mida tingimata peab ostma, samas kui hea tunne on teisele midagi ilusat kinkida.

* Kui tavaliselt lähevad eestlased kõigi unistuste maale Ameerikasse õnne otsima eesmärgiga teha seal oma ettevõte ja saada rikkaks, siis Kalev Altmets liikus seitsme aasta eest vastassuunas. Ta jättis Ameerikas kindla töö ja toimiva ettevõtte, ostis kodukandis Sõrandus ära vana laguneva laohoone ning hakkas tegutsema väikeses puiduettevõttes Nordikcrafti OÜ.

* Mõne aasta eest rääkisid kõik kodumaised meediaväljaanded uhkusega sellest, et endine kuulus vutistaar David Beckham, staarkokk Gordon Ramsay ja filmirežissöör Guy Richie viskavad leili Viljandimaal toodetud iglusaunas. Kui palju aga teatakse seda, et umbes sama uhke näide on tuua ka Järvamaa ettevõttel. Mis võiks olla ühist Mäo tööstuskülas asuval pisikesel töökojal ja maailmakuulsal tennisetähel Serena Williamsil? Tal pole küll sauna (vist), ent on kolm majakest, needki valmistatud Eestis.

* Kui räägime majandusest, siis ei saa just sageli öelda, et Järvamaa on kõikidest teistest maakondadest parim. Suur osa Eesti majandusest on koondunud pealinna ja seda ümbritsevasse kuldsesse ringi. Sinna läheb ka suur hulk investeeringuid ja nii rühivad Harjumaa palgad kogu aeg teistel eest ära. Aga kui vaadata, kuhu on läinud viimasel paarikümnel aastal Euroopa Liidu tõukefondide raha, siis selgub, et elaniku kohta on euroraha tulnud kõige rohkem Järvamaale. Ajavahemikus 2004–2023 on Euroopa Liidu tõukefondidest projektide väljamakseid ühe elaniku kohta tulnud Järvamaale 5884 eurot. Järgnevad Hiiumaa 4687 ja Saaremaa 3728 euroga.

* Kerlin Tealast tuntakse Järvamaal peamiselt kui võimekat naiskodukaitsjat, kes koordineerib ja juhib 200liikmelist vabatahtlikku riigikaitseüksust. Kõik võib-olla ei tea, aga tavaelus töötab Tealane Paides keemikuna ning tema igapäevakaaslased on nikli-, kulla- ja vaselahused. Töö iseloom nõuab aga niisugust täpsust, et igasugune eksimus on lubamatu.

* Sander Mihkels pole rallimaailmas veel tuntud nimi, kuid söakas Paide noormees on võtnud eesmärgi kihutada ühel heal päeval sportrallidel ning tuua Järvamaale au ja kuulsust. Seni harjutab ta roolikeeramist rahvarallidel ja -sprintidel, kust suurem osa rallisõitjad on omal ajal alustanud.

* Sel nädalal tähistati üle Eesti õpetajate päeva. Türi valla haridustöötajad olid sel puhul palutud 5. oktoobril Türi kultuurikeskusse tänuõhtule. Valla haridus- ja kultuuriosakonna juhataja Triin Pärna selgitas, et tavapäraselt igal aastal tehtav tänuõhtu on kummardus valla koolide pedagoogidele, tugispetsialistidele ja kõikidele neile, kes lastesse panustavad, nende südamega tehtud töö eest. Ühtlasi tehti neljapäeva õhtul peetud kontsertaktusel teatavaks konkursi «Türi valla haridustöötaja 2023» tulemused.

* Neljapäeval tähistas Türil tegutsev Kalevi Konsum erilist tähtpäeva. 40 aastat tagasi avati pidulikult uue ja ajakohase kaupluse uksed. Kes nüüd õigesti arvutada oskab, saab aru, et Järva tarbijate ühistule kuuluv kauplus on seega samas kohas tegutsenud nõukogude ajast saati ning on üks väheseid poode Järvamaal, mis on suutnud ajaga sammu käia tänapäevasesse kaubandusmaailma välja.

Märksõnad

Tagasi üles