Siseministeerium ootab kandidaate kodanikupäeva aumärgile ja aasta kodaniku aunimetusele (1)

Järva Teataja
Copy
Lauri Läänemets
Lauri Läänemets Foto: Pilt videost

Läheneva kodanikupäeva puhul kutsub Siseministeerium üles esitama kandidaate kodanikupäeva aumärgile ja aasta kodaniku aunimetusele. Kandidaate saab esitada kuni 29. oktoobrini siseministeeriumi kodulehel oleva vormi kaudu.

„Soovime kodanikupäeval tunnustada neid inimesi, kes hoolimata poliitilistest tõmbetuultest, majanduse hetkeseisust ja kogukondi varjutavatest muredest teevad oma asja – nad annavad haridust, on eeskujuks, tagavad turvalisust ja on toeks abivajajatele. Nad muudavad paremaks nii oma kodukohta kui kogu Eestit,“ ütleb siseminister Lauri Läänemets.

„Ootame kodanikupäeva aumärgi ja aasta kodaniku aunimetuse konkursile kõiki kandidaate, kelle käitumine ja tegevus ühiskonna heaolusse ja arengusse mistahes eluvaldkonnas on laiemalt silma paistnud, olnud teistele eeskujuks ning tõstnud aktiivseks kodanikuks olemise väärtust. Neid, kes oma tegemistega ühendavad kogukondi, loovad turvatunnet või aitavad lahendada mingit olulist probleemi.“

Varasematel aastatel aumärgi saanud inimesed on oma tegemistega muutnud paremaks nii oma kodukohta kui ka Eestit laiemalt. „Oleme tunnustanud heategevusse panustajaid, aktiivseid külavanemaid, rahvakultuuri edendajaid, erivajadustega inimeste abistajaid. Kõiki neid on iseloomustanud see, et nad on ühiskondlikult aktiivsed, märkavad hädasolijaid ja ühiskonna murekohti ning soovivad just vabatahtliku tööga oma kogukonna ja Eesti elu tervikuna paremaks muudavad,“ kirjeldab siseminister Läänemets varasemate aastate aumärgi saajaid. „Näen, et just vabatahtlike ja aktiivsete elanike abiga loome turvalisema ja sidusama Eesti,“ ütles siseminister.

Alates 1998. aastast tunnustab Siseministeerium kodanikupäeva aumärgiga tegusaid ja hoolivaid inimesi, kes panustavad ühiskonda. Aumärk võidakse anda kodanikukohuse silmapaistvalt hea täitmise eest kodanikuhariduse edendamise, vastutustundliku ühiskonnaellu panustamise või kodanikuteadvuse suurendamise eest ühiskonnas. Aumärk antakse kuni 15 Eesti kodanikule igal aastal seoses Eesti Vabariigi kodanike dokumenteerimise aastapäevaga 26. novembril.

Siseministeerium annab lisaks kodanikupäeva aumärkidele välja ka aasta kodaniku aunimetuse. Aunimetus on tunnustus ühele Eesti Vabariigi kodanikule, kelle käitumine ja tegevus ühiskonna heaolusse ja arengusse mistahes eluvaldkonnas on laiemalt silma paistnud, teistele eeskujuks ning kutsunud esile teadlikkust kodanikuks olemise väärtusest ja tähtsusest.

Kodanikupäeva aumärgi ja aasta kodaniku aunimetuse kandidaate saavad esitada nii üksikisikud kui ka organisatsioonid. Kandidaate saab esitada kodulehe kaudu www.siseministeerium.ee/kodanikupaev kuni 29. oktoobrini. Ettepaneku tegemisel tuleb kirjeldada kandidaadi panust kohalikul või ühiskondlikul tasandil. Kõik ettepanekud vaatab läbi Siseministeeriumi juurde loodud komisjon, kuhu kuuluvad riigiasutuste ja kodanikuühenduste esindajad. Et komisjon saaks teha kaalutletud otsuse, on oluline lisada oma ettepanekule põhjalik põhjendus.

Kodanikupäeva aumärgi ja aasta kodaniku tiitli pälvinud inimesed on oodatud pidulikule kodanikupäeva tänutseremooniale 24. novembril Tallinnas.

Kodanikupäeva aumärgi ja aasta kodaniku aunimetuse saajate nimekirja alates 1998. aastast saab näha riigiportaalis eesti.ee.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles