Paides etendub Merle Karusoo dokumentaalsetest materjalidest loodud lavastus

Järva Teataja
Copy
Merle Karusoo Kadrioru pargis 10. augustil 2023.
Merle Karusoo Kadrioru pargis 10. augustil 2023. Foto: Tairo Lutter

2. novembril etendub Paide Muusika- ja Teatrimajas VAT Teatri ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lavakunstikooli koostöölavastus „Agnes, kroonikud ja psühhokroonikud“, mis räägib Pirgu arenduskeskuse loomisest 24. veebruaril 1987 ja Kernu invaliidide kodus sanitarina töötanud Agnes Riimaast, kes õpetas oma hoolealuseid laulma keelatud, kardetud ja unustatud laule.

Autor ja lavastaja Merle Karusoo meenutab, et Agnes töötas sanitarina Kernu invaliidide kodus ja õpetas omal algatusel hoolealused laulma, sest see hoidis “laululapsed“ vaos. „Tabletid alati agressiivsust alla suruda ei suutnud. Arengupeetusega laste tavalugu: vanemad jätavad tänavale, vastavalt vanusele liiguvad ühest lastekodust teise kuni jõuavad Kernu.“ Karusoo selgitab, et pealkirjas on esitatud selle loo kolm peategelast: Agnes, kes töötas Kernu invaliididekodus sanitarina; Pirgu Arenduskeskuse mälusektori liikmed – Merle Karusoo, Katrin Saukas, Marko Matvere, vennad Jaak ja Mart Johanson –, kes Agnese lood säilitasid; ja Kernu hooldekodu elanikud, psühhokroonikud – krooniliste psühholoogiliste häiretega inimesed, keda Agnes oma laululasteks kasvatas. „Selles lavastuses on need kolm osapoolt võrdse tähtsusega. Tegemist on dokumentaalse lavastusega ja õige meeleolu ning miljöö tabamine on meile tähtis,“ lisab Karusoo.

Pirgu arenduskeskus loodi 24. veebruaril 1987. Sotsioloogide töörühm jagunes kaheks, “päris” sotsioloogid ja “emotsionaalsed uuringud”, nagu neid alguses nimetati. Alguses kanti nime Pirgu mälusektor, hiljem Pirgu Laulu- ja Näitemängu seltskond. Põhikoosseisu kuulusid Katrin Saukas, Marko Matvere, Jaak ja Mart Johanson. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles