EASi ja KredExi ühendasutus avas uue toetusvooru teadmusmahukate arenduste elluviimiseks

Järva Teataja
Copy
Foto: Internet

9. oktoobril avas EASi ja KredExi ühendasutus rakendusuuringute programmi (RUP) viienda toetusvooru teadmusmahukate tootearendusprojektide ja rakendusuuringute elluviimiseks.

Vooru eelarve on 15 miljonit eurot ning maksimaalne toetus ühele ettevõttele kaks miljonit eurot. Ettevõtete arendusprojekte aitavad ette valmistada ja läbi mõelda erinevate valdkondade spetsialistid.

“Eesti majandusele uue hoo andmise eelduseks on üleminek teadmusmahukale majandusele ning seeläbi kõrgtehnoloogilise ekspordi suurendamine. Selliste tehnoloogiate väljatöötamine on seotud suure riskiga, mistõttu tuleb riik ettevõtjatele nii nõu kui ka toetusega appi,” sõnas EASi ja KredExi ühendasutuse rakendusuuringute osakonna juht Madis Raukas.

Ta lisas, et RUP aitab ettevõtetel riske maandada ning arendustööd kiirendada.

Taotlusprotsessis osalemise eelduseks on eelnõustamise läbimine ja projektile positiivse eelhinnangu saamine. Selleks tuleb materjalid esitada hiljemalt 27. novembril. "Ükskõik, mis faasis ettevõte oma arendusplaanidega on, siis minu soovitus on tulla meie ekspertide juurde eelnõustamisse. See aitab oma tegevused ja plaanid paremini läbi mõelda ning kogemus on näidanud, et koostöös ettevalmistatud projektid on konkurentsivõimelisemad,” soovitas Raukas.

RUPi puhul on tegemist konkurentsipõhise rahastamisega ehk esitatud projekte hinnatakse valdkonna tippspetsialiste poolt, misjärel tekib paremusjärjestus, mille alusel projekte rahastatakse. Rahastuse saavad projektid selguvad märtsi lõpuks. 

Rakendusuuring on esmakordne uuring uue teadmise saamiseks, millel on kindlaks määratud praktiline rakendus ja tellija, kes kasutab uuringust saadud uut teadmist ärilisel eesmärgil. Projekti võib teha ettevõtte siseselt või kaasata teadus-​ ja arendustegevuse partner Eestist või välismaalt.

Rakendusuuringute programm on loodud abistama Eesti ettevõtteid teadmusmahukate rakendusuuringute läbiviimisel ning koosneb kahest osast: nõustamine ja rahastamine. Programm aitab lisaks finantseerimisele ettevõtetel välja töötada arendusplaane, leida arenduspartnereid ja rahastusallikaid nii Eestis kui rahvusvaheliselt ning nõustab intellektuaalomandi küsimustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles