Teisipäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Teisipäevane Järva Teataja kirjutab:

* Järvamaal torm seekord õnneks suurt kahju ei põhjustanud. Laupäeval ja pühapäeval olid paljud majapidamised küll elektrita, kuid esmaspäeva ennelõunaks oli Elektrilevi teatel elektrita kõigest kuus klienti. Kõige rohkem andis torm tööd siinsetele päästjatele, kes käisid teele kukkunud puid eemaldamas. Järvamaal käisid päästjad ohte kõrvaldamas 35 korral.

* Hingedepäeval pühitsetakse Paide Püha Risti kirikus sisse kodualtar, mis on pühendatud kõikidele küüditamisohvritele Eestis. Altari saamislugu on pikk ning selle rajamises on oma osa nii kiriku kogudusel kui ka idee algatajal, ühingul Murtud Rukkilill. Altar hakkab koosnema kahest osast: mälestuskivist ja selle tarbeks meisterdatud akna motiivist.

* Eelmisel neljapäeval võttis valitsus vastu korralduse, mis sätestab Paide muinsuskaitseala uue kaitsekorra. Seni kehtinud muinsuskaitseala põhimäärusest erineb kaitsekord suurema selguse ja paindlikkuse poolest. Kultuuriminister Heidy Purga ütles, et Paide puitarhitektuur, kirikuesine plats ja Vallimägi moodustavad hubase ja väikelinnale omase ajaloolise miljööga tuumiku, mille väärtustamine on meie kõigi huvides. «Kultuuripärand on taastumatu ressurss­. Hoitud ja kaitstud ajaloolisest keskkonnast saavad lisaks omanikele kasu ka teised linnaelanikud, ettevõtjad ning linna külastajad, kellele­ on mitmekülgse ja hästi säilinud pärandiga linn oluliseks külastamise sihtkohaks,» selgitas Purga.

* Laupäeva hommikul startis Kaaruka külamaja juurest 18. Roosna-Alliku matkamängule 21 neljaliikmelist võistkonda, kellele vihmane, tormine ja külm ilm armu ei andnud. Võistluste korraldajad Tiiu Väli ning Kaire ja Aldur Lõhmus osalejate pärast ei muretsenud, sest suurem osa neist olid kogenud matkasellid, kes oskasid end äärmuslike ilmaolude eest kaitsta. «Eks meil ole kohustuslik varustus ka pandud selle mõttega, et oldaks valmis igasugusteks oludeks,» sõnas Väli.

* Laupäeval Koerus Aruküla mõisas olnud Kalju Lepiku luulevõistlusel osalenud 35 sõnaseadjast avaldasid enim muljet just noored, kes suutsid luule kaudu oma mõtteid ja tundeid edasi anda. See oli juba 21. Kalju Lepiku luulevõistlus, mille eesmärk on virgutada luulehuvi, väärtustada kaunist emakeelt ja tähistada Kalju Lepiku sünniaastapäeva.

* Reedel ja laupäeval Saaremaal äärmuslikes ilmaoludes sõidetud Saaremaa rallil olid Rally Stari programmis osalevad Romet Jürgenson ja Siim Oja kuni seitsmenda kiiruskatseni omas masinaklassis juhtpositsioonil ja näitasid superaegu ka üldarvestuses, kuid nagu tehnikaspordis ikka võib juhtuda, nurjas nende teekonna võidu poole purunenud rehv.

* Kui vaadata kõrvalt laupäeval Orina mõisa kogunenud end lille löönud naiste seltskonda, ei aimaks küll keegi, et see on esimene ametlik naisrekajuhtide kokkutulek. Seda ametit peetakse endiselt mehelikuks ning näha nii suurt hulka naisi suuri autosid ohjamas tekitab siiani paljudes hämmeldust. Seda tõdesid naisrekajuhid ka ise. Heugenia Pärnumaalt ütles, et pidi alles hiljuti kauba mahalaadimisel ühele meessoost rekajuhile selgitama, et ta pole isaga kaasas olev plikatirts, vaid ise roolikeeraja.

Märksõnad

Tagasi üles