Paide motoneiu teekond meistriks

Järva Teataja
Copy
Kui mullu pärjati Supersport 300 klassis Eesti meistriks Hugo-Brent Freimann (nr 55) ja Selyn Kazakova (nr 33) teenis hõbeda ning Andre Köster (nr 67) tuli pronksile. siis tänavu polnud noormeestest Paide motoneoiule vastast ning meistritiitel tuli Järvamaale.
Kui mullu pärjati Supersport 300 klassis Eesti meistriks Hugo-Brent Freimann (nr 55) ja Selyn Kazakova (nr 33) teenis hõbeda ning Andre Köster (nr 67) tuli pronksile. siis tänavu polnud noormeestest Paide motoneoiule vastast ning meistritiitel tuli Järvamaale. Foto: Karli Saul/EMF

Alles see oli, mil Järva Teataja kirjutas Paide motoneiust Selyn Kazakovast ja tema unistusest jõuda motospordispordimaailmas tippu. Järgnesid esimesed esikolmikukohad ja nüüd on teie ees Eesti ja Baltimaade meistri lugu.

Seda kõike motoringrajasõidus ja klassis Supersport 300.

„2023. aasta hooaja plaan oli pingutada ja saavutada võimalikult palju esikohti ja püüda Eesti meistritiitlit,” avaldas Kazakova. „Enne hooaja algust osalesin välismaal Vihurmoto treeninglaagrites, nii Hispaanias (Barcelonas ja Valencias) kui ka Itaalias (Misanos).”

Ta sõnas, et Itaalia treeninglaagrisse läksid nad mõttega, et panna proovile oma oskused Womens European Championship (edaspidi WEC) avaetapil koos 26 teiste naistega üle Euroopa. „Sellist suurt võidusõitu ma pole kunagi kogenud, vaid ainult telekast näinud. Atmosfäär oli seal vinge, pealtvaatajaid istus ka tribüünidel ning tundsin ennast seal professionaalse motosportlasena,” muljetas ta. „Vaimselt oli Itaalias võistelda raskem kui Eestis, sest siin on kaasvõistlejad teistsuguse iseloomuga. Võidusõidul oli alati kõva pusimine ja möödasõite tehes nad kasutasid ära igat väiksematki võimalust. Kuhu nad suutsid oma esirehviga ära mahutada, sealt järgnes ka möödasõit. Lisaks olid harjumatud sõitude ajavahemikud: hommikul kell 9 võis olla näiteks kvalifikatsioon ja alles kell 18 õhtul algas võidusõit.”

Kokkuvõttes jäi Selyn Kazakova esimese sellise kogemusega rahule. „Suutsin lõpetada võidusõidu 14. kohal (27st võistlejast- toim). Tagasisidet sain väga palju, mis kindlasti aitab minu tulevikus.”

Kui 3. mail toimus Itaalias WEC etapp, siis juba 21. mail peeti Eestis esimene Eesti (EMV) ja Balti meistrivõistluste (BMV) etapp Pärnus. „See päev jääb kindlasti igavesti meelde ja siiani on üks minu lemmikumatest võidusõitudest,” avaldas Kazakova. „Terve võidusõidu sain klubikaaslase Hugo-Brent Freimanniga teha möödasõite ja kuni viimaste meetriteni esikoha eest võidelda. Võidusõidu lõpus pääses Hugo juhtima. Viimases kurvis sättisin ennast nii, et enne finišijoont jõuaks Hugo tagant tuulekotist väljuda ja krabada esikoht. Teoks see saigi – etapivõit käes. Sealt see Eesti meistri tiitli võitlus saigi alguse.”

Üks asi, mida Kazakova polnud varem võidusõitudel kogenud, oli ärevus ja muretsemine. „Kohe, kui aru sain, et see aasta on võimalik omale tiitel võita, siis iga öö enne võistluspäeva, oli veidi raskem magama jääda. Läbides aga antud raskused, oskan tulevikus nendega vast paremini toime tulla, sest olen nüüdsest vaimselt palju tugevam.”

Kõikidel Pärnu etappidel suutis Selyn Kazakova saavutada esikohad, kuid kahjuks jäi sel aastal Soome etapp Kemoras ära ning seega oligi meistrivõistlustel ainult üks etapp väljaspool Eestit – Lätis, Bikerniekis. „Bikernieki rada on mulle alati meeldinud, sest ta meenutab Isle Of Man TT ringrada (väga ohtlik rada võistlusel, mida peetakse Inglismaal). Bikernieki rada asub keset pargimetsa keset Riia linna, seda piirab vaid betoonsein või -aed ning osades kurvides on isegi väikesed künkad,” kirjeldas ta. „Sel korral ilmaga ei läinud hästi ja oli vihmasõit. Kuigi vihma vastu ei ole mul midagi. On isegi päris huvitav „uisutada“ mootorrattaga, sest see annab kõvasti tagarattatunnetusele juurde, aga hirm on ikka sees. Nimelt viimati olin sõitnud vihmaga Valencias treeninglaagris, kus kukkusin endal rangluu katki ning peale seda ei ole vihmasõitu/treeningut teinud. Arvestades eelmainitud hirme, suutsin siiski võidusõidu lõpuni sõita ja jääda ka püsti, lõpetades kolmandana.”

Viimane meistrivõistluste etapp Pärnus oli Selynile selle hooaja ootamatuim esikoht. „Suutsin kvalifikatsioonis sõita enda kõige kiirema aja ja startida esikohal. Startides hoidsin esikohta ja andsin endast parima kõikidel ringidel, et seda mitte kaotada. Ringid möödusid kiirelt. Keskendumus sõidule oli väga suur. Hugoga võitlesime järjekordselt finišijooneni, kuid seekord hoidsin esikoha lõpuni ning lõpetasin esikohal. Juhuuuuu! Väga äge tunne!”

Aasta lõpus ning 2024. aasta alguses ja kevadel osaleb värske Eesti ja Baltimaade meister ringraja spordilaagrites, mis toimuvad taaskord Hispaanias. Seda kõike selleks, et valmistuda uueks hooajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles