Reisimine – kindlustuse aspektid, millele tihti ei mõelda

Järva Teataja
Copy
Tallinna lennujaam. Reisikindlustuse valikul tuleb olla väga tähelepanelik
Tallinna lennujaam. Reisikindlustuse valikul tuleb olla väga tähelepanelik Foto: Konstantin Sednev

Ilmselt on hetkel nii mõnedki pered innukalt valmistumas või juba sõitnud koolivaheajaks planeeritud puhkusereisile. Kui reisikindlustuse olulisust mõistab enamik, siis on mõned vähemtuntud, kuid olulised kindlustuse aspektid, millele paljud enne reisi piisavalt tähelepanu ei pööra.

Eriti perega reiside puhul on puhkuseplaanide oluline komponent reisikindlustus. Enamik Eesti inimesi mõistab reisi tühistamise, meditsiinilise hädaolukorra ja kaotsiläinud pagasi hüvitamise tähtsust. Siiski on oma reisi kindlustamise juures mitmeid sageli tähelepanuta jäetud aspekte, mis võivad oluliselt muuta perepuhkuse turvalisust ja naudingut. Kindlustusfirma Balcia Eesti tegevjuht Denis Nikolajev toob välja punktid, mis enne puhkusele minekut vajaksid samuti tähelepanu.

Kindlustatud kodu ka puhkuse ajal

Enne puhkusele asumist on mõistlik läbi mõelda ka oma kodu turvalisus. Kui terve pere on pikemalt kodust eemal, võib see olla haavatav varguste, kahjustuste või ootamatute sündmuste (nt toru lõhkemise või elektrikatkestuse) osas. „Kodukindlustust sõlmides veenduge, et see kataks kõik võimalikud riskid ka aegadel, kui teid ennast kodus pole. On olnud näiteks juhtumeid, kus terve puhkuse ajal on katkisest torust vett lekkinud ja sellega terve kodu sisustuse rikkunud. Või siis on puhkuse ajaks küte välja lülitatud ning ootamatu külmalaine tõttu torud lõhkenud,“ selgitas Nikolajev. Balcia kodukindlustus aitab ka näiteks siis, kui vahepeal on koduaiast torm üle käinud ning selle kahjustusi on tarvis likvideerida või enne suuremate kahjude remonti on tarvis kasutada sisearhitekti või disainerit.

Nikolajev lisas, et samuti on mõistlik avalikult ja sotsiaalmeedias tagasihoidlikumalt reklaamida oma puhkusel olekut. Või postitada pilte pigem peale puhkust, kui selle ajal. Pahade kavatsustega inimesed võivad sellest saada infot, et kodu on tühi ja sealt võib segamatult asju pihta panna.

Õigusabi välismaal

Sihtkoha riigi õigusruum ja seadused võivad Eesti omadest oluliselt erineda. Kohalike seaduste ja määruste mõistmine on oluline, kuid kasulik on ka teada, kas olemasolev reisikindlustus sisaldab välismaist õigusabi. Kindlasti tasub oma kindlustuse käest täpsustada, milliseid konkreetseid teenuseid see katab.

Seiklustegevused ja aktiivne puhkus

Kui mõni pereliige või terve pere on seiklushimuline ja võtab osa tegevustest nagu näiteks suusatamine, sukeldumine, mägironimine või surfamine, tasub veenduda, et reisikindlustus ka selliseid seiklusi katab. Nii mõnigi tavaline reisikindlustus välistab ekstreemspordi või kõrge riskiga seotud tegevuse. Seega tasub valida kindlustuspoliis, mis sobib pere puhkuseplaanide ja elustiiliga. Teine variant on reisikindlustusele lisaks juurde võtta näiteks ekstreemspordi kindlustus.

„Kuigi reisikindlustus on Eesti inimeste puhkuse planeerimisel saanud õnneks tavapäraseks komponendiks, siis võivad ootamatutes olukordades murekohaks saada sageli just need tähelepanuta jäetud aspektid,“ nentis Balcia Eesti tegevjuht Denis Nikolajev. „Enne ära sõitmist on veel viimane hetk üle vaadata ja kontrollida oma kindlustus, et meelerahus puhkust nautida.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles