Noorkotkad ja kodutütred käisid ühisjahil

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Noorkotkaste ja kodutütarde ühislaager.
Noorkotkaste ja kodutütarde ühislaager. Foto: Merilin Sepp, Karin Kont

Nädalavahetusel peeti Järvamaal suurt ühisjahti, kus lisks jahimeestele osalesid kaitseliitlased, noorkotkad ja kodutütred. Noored said külastada ka jahilasketiiru, et oma laskmisoskusi lihvida.

Sündmuse peakorraldaja, Koigi jahtkonna esimehe, Kaitseliidu Järva maleva juhatuse liikme ja noorkotkaste pealiku Asko Osula sõnul toimus selle aasta jahtkondade ühisjaht koos Kaitseliidu noortega nende sügislaagri raames. „EJS ja Kaitseliit allkirjastasid sel suvel koostöölepingu, kus ühe tegevusena on ette nähtud noorte koolitus ja laagrite korraldamine," märkis ta. "Seetõttu korraldasime seekordse ühisjahi suuremalt kui eelmistel kordadel. Kokku osales 130 inimest.“

Samuti käis sõlmitud lepingu ühe osana koostööst kõnelemas Kaitseliidu pealik kindralmajor Riho Ühtegi.

Selliseid laagreid korraldatakse Osula selgitusel selleks, et anda jahimeestelt noortele edasi oma kogemusi, õpetada looduses praktilist toimetulemist ning avardada nende silmaringi ja maailmatunnetust. „Tihti on noortel arusaam maailma asjadest kitsam ja suure pildi mõistmiseks pole nad saanud või neile pole õpetatud eluga toimetulemise praktilist poolt,“ ütles ta.

Noored õppisid laagris koos tegutsemist, üksteisega arvestamist, kuidas õigesti riietuda, kuidas teha sõlmi ja teisi elus vajalikke praktilisi asju. "Samuti tutvusime metsloomade käitumisega, näitasime kuidas käib ulukite kui ressursi säästlik kasutamine ja õppisime kuidas toimetada looduses nii, et see säiliks ka tulevastele põlvedele,“ rääkis Osula.

Laupäevasel jahipäeval tehti kaks ajujahti, kus noored said maastikul kogemuse. Jahisaagiks saadi kaks põtra. Jahtide vahel jagasid naiskodukaitse liikmed maitsvat suppi ja kuumi jooke.

Lisaks Kaitseliidu pealikule kohtus noortega ka Kaitseliidu Järva maleva pealik Kuido Pettai, kes osales ühisjahil ning Kaitseliidu ülemveebel Andri Harkmann. Samuti jagas oma kogemusi Raivo E Tamm ja rääkis õpetlikke lugusid. Noortele jutustas teekonnast looduse mõistmise juurde ka loodusfotograaf Tarmo Mikussaar. 

Pühapäeval oli noortel võimalus külastada jahilasketiiru. Prooviti kaarrada ja jooksvat metssiga. Harjutati ka „põdra väljavedu“. Lasketiirus toimus meditsiini töötuba. Selles tutvustati elustamist, vigastustega toimetulemist ja muid praktilisi tarkusi.

Nii laager kui ka ühisjaht möödusid hästi ja õnnestunud sündmusega jäid osalejad rahule. "Tänusõnad kuuluvad kõigile, kes sündmuse korraldamise eest hea seisid," edastas Osula.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles