President Karis reservväelastele: teie näitate, et riigikaitse on lahutamatu osa kodanikuks olemisest

Kuido Saarpuu
Copy
Õppus "Ussisõnad" Järvamaal.
Õppus "Ussisõnad" Järvamaal. Foto: Kuido Saarpuu

President Alar Karis tänas riigikaitse kõrgeima juhina Eesti seni suurimal reservõppekogunemisel „Ussisõnad“ osalenud reservväelasi, ettevõtjaid ja vabatahtlikke. „Viimase kahe kuu jooksul katsetasime, kas väikeriikide jaoks üks igiomaseimaid riigikaitse põhimõtteid – maakaitse – töötab. See töötas. Iga põõsas tulistas vaenlast. Teie näitate, et riigikaitse on lahutamatu osa kodanikuks olemisest. Et kaitsetahe on juurdunud sügavale meie loomusesse,“ sõnas riigipea

„Õppusel osalemisega võtsite oma pere ja töö arvelt aja, et mõelda Eesti riigi kaitsmisele. Et tuletada meelde, millised on kaitseväe tänapäevane relvastus ja varustus ning milliseid võimalusi varitsusteks ja vastase eksitamiseks pakub Eesti loodus. Ühe aasta peale on üks nädal väike osa, aga selle kasutegur reservväele suur,“ lausus president Karis Kadriorus korraldatud vastuvõtul.

Tema sõnul olid „Ussisõnad“ kaitseväele ja Kaitseliidule oluline võimalus õppimiseks. „Niivõrd lühikese aja jooksul 10 000 reservväelase kokkukutsumine, varustamine ja lahinguvalmis seadmine oli tohutu logistiline ja juhtimisalane väljakutse. Seega ka täiesti ainulaadne õppimiskogemus. Nägin juba meie kindralite pilkudest, kui kõrgelt nad seda kogemust hindasid,“ ütles Vabariigi President.

Reservõppekogunemisel osalenud on president Karise sõnul näidanud isiklikku eeskuju kõigile. „Ka kõige pessimistlikum kaaskodanik või kõige võimsaimgi välisriik on teid vaadates sunnitud tunnistama, et Eesti meeste ja naiste kaitsetahe on kõrge. Et Eesti riigi kaitsmisega ei tegele mitte ainult tegevväelased, ajateenijad ja NATO liitlased, vaid ka inimesed meie ümber, näiteks meie füüsikaõpetajad ja biostatistikud,“ lisas ta.

Riigipea tunnustas ka reservväge toetavaid tööandjaid ja ettevõtjaid ning kõiki vabatahtlikke, kes aitasid kaasa „Ussisõnade“ õppuse edule. „Olen kuulnud lugusid, kuidas õppusel kohalikud elanikud ja ettevõtted abistasid reservväelasi vabatahtlikult ja oma algatusel, nii kuidas keegi parasjagu sai – olgu selleks siis varustuselementide ja transpordivahendite, pesemis- ja kuivatusvõimaluste või droonide ja raadiosaatjatega,“ sõnas ta.

„Niisugune kogukonnapõhine lähenemine riigikaitsele ongi oluline osa sellest, mida nimetame laiapindseks riigikaitseks. Teie olete siin teenäitajad ja teid toon eeskujuks meile kõigile,“ lausus president Karis.

Ta palus anda edasi tänusõnad ka kõigile teistele õppusega seotud reservväelastele ja vabatahtlikele. „Ning palun viige kindlasti mu tänusõnad koju oma peredele ja lähedastele, kelle kaitsmine ongi ju meile kõige tähtsam,“ lisas riigipea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles