Balti parlamentide väliskomisjonide juhid on ühisvisiidil Türgis

Järva Teataja
Copy
Marko Mihkelson.
Marko Mihkelson. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson viibib täna Balti riikide parlamentide väliskomisjonide juhtide ühisvisiidil Türgis, kus arutatakse julgeolekuolukorda ja koostöö tugevdamist

Mihkelsoni sõnul on visiidi keskseteks teemadeks Ukraina toetamine Venemaa jätkuvas agressioonisõjas, aga ka Rootsi NATOga liitumise protsess. „On väga hea meel, et Rootsi NATOga ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid on jõudnud ratifitseerimiseks Türgi parlamenti. Loodan, et näeme Rootsit juba õige pea alliansi täieõigusliku liikmena,“ ütles ta.

Samuti räägitakse kohtumistel pingestunud olukorrast Lõuna-Kaukaasias ja Iisraeli-Hamasi sõja mõjust Lähis-Ida julgeolekuolukorrale.

Mihkelsoni sõnul on Eesti jaoks oluline ka Türgiga tehtav kaitsealane koostöö. „Türgi on meile väga oluline partner ja liitlane NATOs. Meie heade suhete üheks näiteks on üle-eelmisel nädalal kaitseministrite allkirjastatud kaitsetööstuste koostöökokkulepe ja ligi 230 ratassoomuki hankeleping, mis panustab otseselt Eesti julgeolekusse,“ ütles ta.

Balti riikide väliskomisjonide juhid kohtuvad visiidil Türgi parlamendi väliskomisjoni esimehe Fuat Oktay, riigikaitsekomisjoni esimehe Hulusi Akari ning Euroopa Liidu ja Türgi ühiskomisjoni esimehe İsmail Emrah Karayeliga. Samuti on neil plaanis kohtumised presidendi välispoliitika- ja julgeolekunõuniku, Türgi parlamendi väliskomisjoni endise juhi Akif Çağatay Kiliçi, välisministri Hakan Fidani ja asevälisministri Mehmet Kemal Bozayga.

Lisaks Mihkelsonile osalevad visiidil Läti parlamendi väliskomisjoni esimees Rihards Kols ja Leedu parlamendi väliskomisjoni esimees Žygimantas Pavilionis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles