Õpilased võtavad loovuse appi, et toitu targemalt tarbida

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Prisma banaanid.
Prisma banaanid. Foto: Erakogu.

Toidu raiskamise vähendamiseks kutsuvad Regionaal- ja Põllumajandusministeerium ning Eesti põllumajandusmuuseum 5. - 7. klasside õpilasi panema kirja nädala jooksul tekkinud toidukao ning mõtlema välja põnevaid retsepte toidujääkide loovaks kasutamiseks.

Eesti kodumajapidamistes tekib aastas 80 564 tonni toidujäätmeid ehk sama palju, kui kaalub ligikaudu 280 keskmist reisilennukit. Suurema osa ehk enam kui 33 tuhat tonni sellest moodustab toidukadu ehk raisatud toit, mis jääb mingil põhjusel tarbimata ja visatakse toidujäätmetena lihtsalt prügikasti.

Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi esindaja ja loovtööde konkursi eestvedaja Kerli Nõges ütles, et konkursiga soovivad nad juba varajases eas suunata lapsi tarbimist mõtestama. "Mida tähendab mõistlik ja läbimõeldud toidu tarbimine ning mida saab igaüks meist ära teha, et toidu raiskamisele piir panna,“ sõnas ta.

Konkurss on osa septembris toimunud Eesti toidu kuu tegevustest, mille eesmärk on tuua toidutootmine ja toidukultuur tähelepanu keskpunkti ning väärtustada tööd ja maaelu, mille kaudu toit meie lauale jõuab.

Konkursil osalemiseks tuleb lastel panna nädala jooksul kirja, milliseid toiduaineid või toite nende kodus kõige rohkem ära visatakse, pakkuda välja ideid toiduraiskamise vähendamiseks ja esitada klassiga koos üks põnev retsept, mida toidujääkidest valmistada.

Valminud töödest avatakse Eesti põllumajandusmuuseumis 2024. aasta alguses näitus ning kolme parima töö esitanud klassid võidavad haridusprogrammi Eesti põllumajandusmuuseumis koos lõunasöögi ja transpordiga.

Stockholmi keskkonnainstituudi Tallinna keskuse (SEI) ja Eesti maaülikooli majandus- ja sotsiaalinstituudi „Toidujäätmete ja toidukao teke Eesti toidutarneahelas“ 2021. aastal tehtud uuringu kohaselt visatakse enim ära puu- ja köögivilju, mis on pisut plekilised või ebahariliku kujuga ning valmistatud toitu, mida ei soovita enam süüa.

„Pruuniks läinud banaanist saaks näiteks teha tervislikku smuutit, küpsetada banaanileiba või kasutada valge suhkru asemel pannkoogitaignas,“ loetles Nõges. „Eesti tippkokk Peeter Pihel, keda teame oskusliku tooraine kasutamise poolest, on banaanist teinud isegi vahukomme, seega on konkursile kõik ideed oodatud.“

Konkursil osalemiseks tuleb kujundada vabalt valitud tehnikas A1 formaadis plakat. Plakati saab saata postiga Eesti põllumajandusmuuseumisse (Muuseumi 4, Ülenurme, 61714 Tartu maakond) või toimetada Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi valvelauda (Lai tn 39/41 Tallinn). Töid oodatakse kuni 20. novembrini. Täpsemad juhised leiab siit.

Inpiratsiooni ja mõtteid aruteluks ning retseptideks leiab  Tarbi Toitu Targalt 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles