Legendaarse admiral Pitka lugu jõuab kinolinale

Järva Teataja
Copy
Eesti mereväe looja ja Vabadussõja-aegse juhi Johan Pitka kindel tahe oli 1944. aastal takistada Punaarmee edasitungi Eestis, kuid see ei õnnestunud.
Eesti mereväe looja ja Vabadussõja-aegse juhi Johan Pitka kindel tahe oli 1944. aastal takistada Punaarmee edasitungi Eestis, kuid see ei õnnestunud. Foto: J. & P. Parikas/Eesti Meremuuseum SA/muis.ee

Kaitseliidu eestvedamisel on valminud lavastuslik dokumentaalfilm „Pitka legend“, mis räägib loo Eesti esimesest admiralist Johan Pitkast

„Pitka oli mees, kes on kompromissitu kindlusega seisnud Eesti saatuse pöördeliste sündmuste juures, olgu selleks Kaitseliidu ellu kutsumine, soomusrongid Vabadussõjas või paljud teised olulised, ent haprad hetked, mis on nõudnud just Pitkale omast pöörast julgust. Sellised hetked ei jää vaid minevikku, ajalugu vajab sellist otsusekindlust ka täna ja edaspidi,“ ütles filmi režisöör ja produtsent Ain Mäeots.

Eesti ajaloo ühe põnevaima suurkuju elu oli sama kirev ja pöörane, nagu mehe iseloomgi. „Pitka legend“ äratab armastatud eesti näitlejatega lavastuslike stseenide, animatsiooni ja dokumentaalkaadrite kaudu ellu loo esimesest Eesti admiralist, tema ajastust, võitlustest ja unistustest.

Apollo kinodes saab filmi vaadata alates 11. novembrist. Hiljem läheb film vabalevisse, st on vabalt vaadatav veebis ja näiteks ERR voogedastusplatvormil Jupiter.

Filmi suurtoetajad olid Kaitseliidu kõrval kaitseministeerium ja Jaan Tõnissoni Postimehe fond. Lavastuslikes stseenides lõid kaasa ka vabatahtlikud kaitseliitlased.

Filmi stsenaristid on Loone Ots ja Rein Pakk,

Režissöör: Ain Mäeots

Operaator: Mait Mäekivi

Kunstnik: Killu Mägi

Montaazh: Risto Pillesson

animatsioon: Elise Christine Jörberg

Helilooja: Ardo Ran Varres

Osades Karol Kuntsel, Maria Annus, Indrek Taalmaa, Ronald Mäeots, Mait Malmsten, jt.

Produtsent: Ain Mäeots

Tootja: Tuuledraakon Film

11. novembril tähistab Kaitseliit oma loomise 105. aastapäeva. Kaitseliit on Eesti vanim ja suurim riigikaitseorganisatsioon, mille eesmärk on suurendada vabale tahtele ja omaalgatusele toetudes rahva valmisolekut kaitsta Eesti iseseisvust ja põhiseaduslikku korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles