Tööinspektsioon vastab: millised on töötaja eelised ametiühingu liikmena?

Järva Teataja
Copy
14.09.2020. Vihula, Lääne-Virumaa FOTOL: Päästjate meeleavaldus Vihula mõisa juures, päästeamet, ametiühing, vabatahtlik pääste, päästjad, ministrid. FOTO: Marianne Loorents/Virumaa Teataja
14.09.2020. Vihula, Lääne-Virumaa FOTOL: Päästjate meeleavaldus Vihula mõisa juures, päästeamet, ametiühing, vabatahtlik pääste, päästjad, ministrid. FOTO: Marianne Loorents/Virumaa Teataja Foto: Marianne Loorents

Lugeja küsib: Milliseid eeliseid annab mulle töötajana ametiühingusse kuulumine?

Vastab Tööinspektsioon ja Ametiühingute Keskliit:

Ametiühing on iseseisev omaalgatuslik ja vabatahtlik isikute ühendus, mille eesmärgiks on töötajate töö-, teenistus- ja kutsealaste, majanduslike ning sotsiaalsete õiguste ja huvide esindamine ning kaitsmine. Ametiühingud on oma seaduslikus tegevuses sõltumatud ning igaühel on õigus ametiühinguid asutada ja nendega ühineda.

Töötaja peamised eelised ametiühingu liikmena on:

  • Kollektiivne läbirääkimisjõud - ametiühingud esindavad oma liikmeid tööandjate ja töötajate vahelistes kollektiivsetes läbirääkimistes. See võimaldab töötajatel olla osa tugevast ja ühtsest huvide rühmast ning parandada oma palga- ja töötingimusi.

  • Õiguslik kaitse - ametiühingud pakuvad liikmetele õiguslikku tuge tööalastes ja kohtuvaidlustes. See annab töötajatele kindlustunde, kui nad seisavad silmitsi tööalaste probleemidega.

  • Sotsiaalsed hüved - ametiühing võib pakkuda liikmetele erinevaid sotsiaalseid hüvesid nagu soodustused ja koolitused. Need hüved aitavad parandada töötajate heaolu.

  • Tööõiguste kaitse - ametiühingud võitlevad töötajate õiguste eest, nagu näiteks õiglane palk, tööaja piirangud ja ohutud töötingimused. Need kaitsevad liikmete huve ja tagavad neile töökohal õiglase kohtlemise.

  • Osalemine otsustamisel - ametiühingud kaasavad oma liikmeid tihti otsustamisse ja nende töötingimusi mõjutavate strateegiate kujundamisse. See võimaldab töötajatel olla aktiivselt seotud oma töökoha parendamisega.

  • Ühine huvide esindamine - ametiühingud aitavad töötajatel ühendada oma jõud, et ühiselt võidelda töötajate õiguste eest. See tugevdab töötajate positsiooni tööturul.

Kokkuvõttes aitab ametiühingu liikmeks olemine töötajatel parandada oma töötingimusi, tagada töötajatele õiglane kohtlemine ja kaitsta oma õigusi. Eelised võivad varieeruda sõltuvalt konkreetsest ametiühingust ja selle tegevusalast, kuid üldiselt võib öelda, et ametiühinguga liitumine annab töötajatele suurema kaitse ja võimaluse oma huve tõhusalt esindada.

Kui soovid ametiühingu liikmeks astuda või sinu valdkonnas pole veel tegutsevat ametiühingut, siis kirjuta oma soovist aadressil eakl@eakl.ee, kus jagatakse täpsed juhised edasi tegutsemiseks!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles