Autoralli Eesti meistrivõistluste hooaeg pakkus põnevust viimase etapini

Järva Teataja
Copy
Humus Paide Rally üldvõitjad Priit Koik ja Kristo Tamm.
Humus Paide Rally üldvõitjad Priit Koik ja Kristo Tamm. Foto: Pille Russi

Autoralli Terminal Oil Eesti meistrivõistluste hooaeg 2023 sai alguses veebruaris Otepääl ja traditsiooniliselt kõlas lõppakord Saaremaal. Meistrivõistluste punkte õnnestus kuue sõidetud etapiga koguda 144 võistluspaaril

Lisaks Eesti meistrivõistluste medalitele võisteldi kõigil kuuel etapil ka Estonian Junior Challenge klassi peaauhinna 110 000 euro nimel. Veebruaris sõidetud Alūksne rallil ja augustis sõidetud Paide rallil jagati lisaks Eesti paremikule ka Läti meistrivõistluste punkte. Eestimaa südames sõidetud etapil võisteldi esmakordselt ka Balti mere meistrivõistluste punktidele. Hooaja lõpetanud Saaremaa rallil olid lisaks kodusele paremikule stardis FIA Rally Star sarja tuleviku tegijad.

„Eesti autoralli meistrivõistluste äsja lõppenud hooaja võib lugeda edukaks. Uus punktisüsteem, mille kohaselt saab klassi (v.a. EMV1) siseselt katsevõidu teeninud võistleja ühe lisapunkti, pani juba hooaja avarallil võistlejad iga punkti nimel täiendavalt pingutama. Ning võitlus absoluutarvestuse võidu nimel püsis kuni viimase rallini, mis lisab alati põnevust nii võistlejatele kui pealtvaatajatele. Sel hooajal ei olnud meil kalendris küll ühtki uut korraldajat, kuid rõõm on tõdeda, et pealtvaatajaid on raja ääres jälle rohkem. Nüüd on aeg hooaeg kokku võtta, teha parendusi ning valmistada uueks hooajaks. Loodame 2024. aasta kalendri avaldada hiljemalt novembri keskpaigaks,“ võttis hooaja kokku Eesti Autorspordi Liidu rallikomitee esimees Emilia Abel.

Kui EMV3 klassis tänavu meistritiitlit osalejate nappuse tõttu välja ei antud, siis esiveoliste EMV4 arvestuses said punktid kirja 18 võistluspaari. Teist aastat järjest oli nii EMV4 klassi, kui ka Estonian Junior Challenge arvestuse parim piloot Jaspar Vaher.

EMV4 arvestuse hooaja 2023 hõbemedalid läksid võistluspaarile Karl Markus Sei/Martin Leotoots, kes olid parimad ühel etapil. EMV4 klassis jagus veel etapivõite võistluspaaridele Romet Jürgenson/Siim Oja.

Leotoots, Jürgenson ja Oja on kõik Paidest pärit.

Meistrivõistluste kõige põnevam ja tihedam meistritiitli heitlus toimus klassis EMV6, kus tiitlivõitja selgus alles viimase katse finišis. Hooaega hästi alustanud Taavi Niinemets/Esko Allika andsid kahe järgneva etapiga konkurentidele palju punkte tagasi ja pidid meistritiitli võitmiseks hooaja lõpetama korraliku spurdiga, mis neil ka õnnestus. Hooaja lõpetasid hõbedal Markus Tammoja - Henri Ääremaa/Patrick Juhe, kes andsid endast Saaremaal maksimumi ja võtsid ka klassivõidu, kuid hooaja kokkuvõttes jäi meistritiitlist lahutama kõigest neli punkti.

Olgu öeldud, et Juhe on pärit Türilt.

Autoralli Terminal Oil Eesti meistrivõistluste 2023 kalendrisse kuulus kuus etappi - Otepää talveralli, Alūksne ralli, Rapla ralli, Rally Estonia, Paide ralli ja Saaremaa ralli.

Kõige vähem osalejaid 60 oli stardis Rally Estonial ja kõige rohkem 163 Saaremaal. Etapivõite jagus neljale võistluspaarile. Kõige väiksema eduga võideti Raplas, kus esimest ja teist ekipaaži lahutas kõigest 0,2 sekundit. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles