Paide kiriku vestlusõhtu keskendub reformatsioonile

Maarit Nõmm
, Järva Teataja reporter
Copy
Kohtumisõhtu Paide kirikus surmauurija Marju Kõivupuu ja kalmistute teemaga tegeleva maastikuarhitekti Tiina Tuulikuga.
Kohtumisõhtu Paide kirikus surmauurija Marju Kõivupuu ja kalmistute teemaga tegeleva maastikuarhitekti Tiina Tuulikuga. Foto: Anne Põder

Paide Püha Risti kirikus alanud korralised vestlusõhtud on jõudmas teise ürituseni. Sel kolmapäeval toimuv kogukondlik vestlusõhtu on pühendatud reformatsioonile, mille algusest möödus tänavu 506 aastat.

Vestluse moderaatori Eimar Veldre sõnul on reformatsioon maailma ajaloos üks tähtsündmus, mis on lisaks usuelule mõjutanud ka ühiskonna väärtushinnanguid, poliitikat ja majandust.

"Üks olulisi selle mõjusid on olnud rahvuskeelte kasutuselevõtt jumalateenistusel, mis omakorda mõjutas selle kasutamist laiemalt, alates koolihariduse levikust kuni rahvuslike identiteetide kujunemiseni välja," tutvutas Veldre.

Vestlusõhtul saab ülevaate reformatsiooni tekke põhjustest, selle ühest käilakujust Martin Lutherist ning usupuhastuse mõjust rahvuskeelsele haridusele.

Vestlusringis on Paide Püha Risti koguduse õpetaja Andres Tšumakov, Paide gümnaasiumi ühiskonnaõpetuse ja ajalooõpetaja Uku Valner ning Martin Lutheri ühingu esimees, Elva koguduse õpetaja Vallo Ehasalu.

Vestlus „Kirik kogukonnas, kogukond kirikus“ toimub kiriku käärkambris ja kestab ligi poolteist tundi. Algus on kell 18.00.

Esimesel vestlusõhtul käis Veldre hinnangul veidi alla kahekümne inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles