Türi vibulaskurid näitasid Hollandis taset

Järva Teataja
Copy
Robin Jäätma ja Lisell Jäätma.
Robin Jäätma ja Lisell Jäätma. Foto: Eesti Vibuliit

Nädalavahetusel Hollandis, Eindhovenis toimunud siselaskmisvõistlusel Kings of Archery jõudsid kolm Eesti vibulaskurit kaheksa parema hulka., Robin Jäätma saavutas mainekal võistlusel viienda, Lisell Jäätma aga seitsmenda koha. Sportvibu võistlusklassis tuli Karoli Luige kuuendale kohale

Taas näitasid Eesti plokkvibulaskurid, Türi Vibuklubisse kuuluvad vend ja õde Robin Jäätma ja Lisell Jäätma oma taset, tagades endale ülitiheda konkurentsiga kvalifikatsioonis koha finaallaskmisele. Meeste plokkvibu klassis võistlev Robin Jäätma ja naiste plokkvibu klassis võistlev Lisell Jäätma lasid laupäevases kvalifikatsioonis maksimumsumma ehk 600 punkti 60-noolega. Meesteklassi 273st laskurist suutis sama punktisumma saavutada vaid 26 meest ja naisteklassi 118 laskurist neli naist.

Olgu öeldud, et finaalidesse pääsevad kõik maksimaalse punktisumma ehk 900 silma lasknud sportlased või kaheksa paremat igast klassist. Võisteldakse kolmes vibuklassis – plokkvibud, sportvibud ja vaistuvibud.

Pühapäevast laskmist alustas Robin Jäätma kaheksandalt asetuselt ja lõpetas kvalifikatsiooni 900 silmaga. Supertulemus õnnestus lasta kokku 20 mehel, kelle seas Robini tabatud x-de arv tõstis ta kuuendaks. Lisellil jäi perfektsest tulemusest puudu -2 silma, mis kukutas ta 898 silmaga seitsmendale kohale, kuid tugev tulemus tagasi siiski pääsu finaali.

„Minu 900 on väike isadepäevakingitus Erki Jäätmale, tänu kellele me Liselliga üldse nii kaugele jõudnud oleme! Vaatame, mida õhtune finaal toob,” sõnas Robin Jäätma.

Erki Jäätma, kes on Liselli ja Robini isa, on koos abikaasa Maarika Jäätmaga noorte treener ning just tema õlul lasub vastutus vibude tehnilise seadistuse eest. Aastatepikkune töö on viinud ta Euroopa ja maailma plokkvibude tippspetsialistide hulka.

Karoli Luige, kes saavutas kvalifikatsioonis 27 koha 118 laskuri seas, lunastas Joker Roundis nelja ülitäpse noolega endale lisapileti finaali.

Karoli ütles enne finaali järgmist: "See on suur võimalus. Ma olen väga elevil. See on mu esimene suur finaal, mis muudab selle veel erilisemaks. Ma olen jokker ja mul on ainult võita."

Eestlastest osalevad võistlusel veel plokkvibu võistlusklassis Maris Tetsmann, Emily Hõim ja Märt Oona. Maris Tetsmann lõpetas Kings of Archery võistluse 25., Emily Hõim 57. ja Märt Oona 122. kohal.

Kings of Archery võistluse puhul on tegemist vaieldamatult Euroopa siselaskmise kõige erinäolisema ja populaarsema võistlusega, kuhu tulevad maailma tipplaskurid kohale üle maailma. Tippudega pääsevad kõrvuti laskma ka harrastajad – osaluse võistlusel tagavad kiired näpud registreerimisel. Sellel aastal täitusid 910 osaleja kohad vähem kui tunniga.

Formaadilt on meelelahutuslik võistlus sarnane Ameerika Ühendriikides Las Vegases võistlusega, mille puhul on tegemist maailma kõige populaarsema vibuvõistlusega, näiteks 2023 aastal veebruari toimunud võistlusel osales ligi 4000 laskurit, vanuses 9 – 101 aastat. Lisaks võistlusele pakutakse Kings of Archeryl osalejatele erinevaid seminare, meelelahutusprogramme ja kohal on vibuvarustuse tootjad üle maailma. Joker-ring annab kvalifikatsioonis kaheksa parema seast välja jäänule võimaluse panna oma õnn proovile ühe noolega 50 paremal, iga klassi parim lunastab endale pääsu finaali. Võitjatele on vibuvarustuse tootjad pannud välja ka rahalised auhinnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles