Aasta sädeinimese tiitlile konkureerivad Arto Saar, Sille Varul ja Tiina Lippant

Järva Teataja
Copy
Järvamaa vabaühenduste tunnustamine.
Järvamaa vabaühenduste tunnustamine. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Järvamaa kodanikualgatuste konkursil selgusid kõikide esitatud kandidaatide seast nominendid, kes omakorda hakkavad püüdma erinevate katgooriate preemiaid. Sihtasutuse Järvamaa hindamiskomisjon tegi valiku 33 kandidaadi seast ning nimetas igasse kategooriasse kolm nominenti: tublim vabaühendus, tublim vabatahtlik, hea algatus ja kogukonda toetav ettevõte. Lisaks valis MTÜ Kodukant Järvamaa välja Järvamaa sädeinimese nominendid.

Aasta tublima vabaühenduse nominendid

MTÜ Ambla Selts

Ambla Selts on väga noor, kuid sai asutatud 2022. aastal eesmärgiga parandada Ambla elukeskkonda. Ambla Selts on taaselustanud Ambla kogukonnaelu ja korraldanud ühisüritusi nagu jõulutulede kaunistamise konkurss, pärimuspäevad „Pärimus&Pruukost“, Lembitu matk või pargis jõulumatk. Ambla Selts on vedanud Ambla pargi rajamise protsessi, et Ambla keskel oleks hoolitsetud ala, mis ühelt poolt pakub kohalikele võimalust vaba aja veetmiseks, nii suvel kui talvel ning teisalt jääks silma ka külalistele. Ambla Seltsist on kiiresti saanud omamoodi Ambla huvikaitse ühing, kes on Järva vallale tubli partner - informaator, probleemide püstitaja, lahenduste otsija ja koostöölüli.

MTÜ Me hoolime Sinust

MTÜ Me hoolime Sinust asutati 2016. aastal Evelin Kori ja Pille Krause poolt. Neil oli sisemine soov teha midagi, mis oleks erinev sellest, mida nad varasemalt teinud olid, Evelin eakate - ja Pille erivajadustega inimeste hoolekandes. Evelin ja Pille teevad palju koostööd kohaliku omavalitsuste ametnikega, püüdes aidata nii lapsi kui täiskasvanuid. Praeguseks on 32 toetamise teenuse saajat, 20 toetatud elamise klienti ja umbes 10- 12 abivajavat last. Nende tegevusega on tutvunud mitmed ministrit, kes on tunnustanud head algatust ning on julgustanud neid jätkama. Tänaseks osutab MTÜ Me hoolime Sinust viite (5) sotsiaalteenust: toetatud elamine, igapäevane toetamine, igapäevaelu toetamine päeva- ja nädalahoiuteenusena, lapsehoiuteenus, projekt „ISTE“. MTÜ Me hoolime Sinust hoolib nii oma 16 töötajast kui ka hoolealustest ning nende lähedastest. Nende tegevuse imeline eesmärk on seista kõige nõrgemate eest, aidates neil tunda end väärtuslikuna siin ilmas nagu igal inimesel on selleks õigus.

MTÜ Sargvere Maakultuuri Edendamise Selts

Sargvere Maakultuuri Edendamise Seltsi tegevuse tulemusena on hoogustunud piirkonnas kogukonnategevused, vaba aja veetmise võimalused, elavnenud ümberkaudsetes külades elavate inimeste läbikäimine ning korrastunud avalikud väljakud. Selts tegutseb Sargvere külas ning on 2023. aastal panustanud mitmekülgselt kohaliku kogukonna arengusse ning kohaliku identiteedi säilimisse. Tänu seltsile on säilinud piirkonnas kohalik kogukonnakeskus. Sargvere Maakultuuri Edendamise Seltsi ja Sargvere Spordiklubi MTÜ liikmete koostöö tulemusena toimuvad keskuse hoones tööpäeviti erinevad huviringid. Tänu talgutele on korrastatud Sargvere Pikk tn 4 asuv spordi-, mänguväljak ja haljasala, loodud on lipuväljak, kus kogukond saab koos käia. Talvel on kasutusel vabatahtlikult rajatud uisuväljak seltsi liikme Toivo Vende poolt. Seltsi üleskutsel on kogutud vabatahtlike annetustena erinevat spordiinventari, mis on tasuta kasutamiseks. Olukorras, mil haldusreformi järgselt on paljud avalikud teenused koondunud linnakeskusesse, on väga tänuväärne, kui seltsi tegevuse tulemusena suudetakse väikeseid kogukondi hoida, säilitada ja ergutada. Seltsi eestvedajate Helle Salumi ja Klaarika Uusmaa ning mitmete tublide liikmete kaasabil on piirkonna inimestel mitmekesised võimalused aktiivseks vaba aja veetmiseks ja kooskäimiseks. Selts väärib tunnustust maapiirkonna arendajana ja kogukonna liitjana.

Aasta tublima vabatahtliku nominendid

Eha Vist

Kädva küla raudvara, kes viis Kädva 2023. aasta külaks Türi vallas. Alati olemas ükskõik, mis üritust on vaja toetada või organiseerida. Kõigil üritustele esimene saabuja ja viimane lahkuja. Oma rahulikul moel viib läbi igasugu algatusi: näiteks pargi rajamine külamaja taha, võrkpalliplatsi organiseerimine jne. Võtab kätte ning peseb külamajal isegi välimised aknalauad ja plekid ümber maja ära. Tal on oma koduski tegemist kuhjaga - lapselapsed ja aed. Midagi ei tee poolikult, olgugi, et juba üle kaheksakümne aastane ning paar aastat tagasi südamepuudulikkuse üle elanud. Organiseerib maja ja ümbruse hooldust, korrashoidu ning kuut Kädvaküla põhiüritust, selle eest tasu küsimata. Väga vastutulelik ning osaleb aktiivselt Türi valla pensionäride kokkusaamistel. Hoiab külarahva vahel sidet - suhtleb ja helistab.

Gerly Algpeus

Gerly Algpeus on üks vabatahtlikest, kes panustab pea iganädalaselt kahe erivajadusega inimese päeva sisustamisesse Koeru Hooldekeskuses. "Vabatahtliku seltsilise roll on tuua kellelegi päeva rõõmu," sõnas ta. Gerly leidis tee vabatahtliku seltsilise programmiga liitumiseni pärast selle kohta videoklipi nägemist. Nüüd on sellest saanud tema jaoks meeldiv rutiin, mis annab talle võimaluse ühendada kasulik ja meeldiv. Tema sõnul on sellisest programmist kasu nii inimesele, kellele on vaja seltsi, kui ka vabatahtlikule endale, kes soovib arendada oskusi, panustada ühiskonda ja kasvada inimesena. Ta julgustab teisi kaaluma vabatahtlikuks hakkamist. Gerly on inimene, kelle sarnane võiks meil kõigil teekaaslaseks olla - rahulik isetu kulgeja, kes on alati suureks toeks, endale tähelepanu tõmbamata. Lõpetuseks sõnas Gerly, et vabatahtlikuks sobib see, kes tõeliselt soovib teisi aidata ja selles rõõmu leida. Tema jaoks on vabatahtlik tegevus olnud rahuldust pakkuv ja arendav kogemus ning ta loodab, et tulevik toob veel uusi väljakutseid ja võimalusi panustada ühiskonda.

Tuuli Klementa

MTÜ Valgma Külaseltsi juhatuse liige Tuuli Klementa on energiast pakatav organisaator, kogukonna ergutaja ja innustaja. Valgma küla 2023. aasta kalender on olnud tihedalt erinevaid sündmusi täis, mitmed üritustesarjad said nii populaarseks, et vajalik oli etteregistreerimine. Külamajas on tänu Tuulile üles astunud tuntud muusikud ja näitlejad (nt Põhja-Tallinn, Henri Aruküla, Pääru Oja). On väga tänuväärne, kui toredad elamused jõuavad kogukonnale nii lähedale koju kätte, seda eriti maapiirkonnas. Üsna harva kohtab korraldajat, kes ei kurda ühe või teise puudujäägi või olukorra üle. Tuuli ei näe probleeme, vaid lahendusi ning on võimeline korraldama mitu üritust korraga. Tema kätes toimub kõik linnulennul, nautides ja positiivselt. Sel ajal kui teised veel mõtlevad ja kaaluvad, on Tuuli

juba ammu härjal sarvist haaranud. Ta väärib tunnustust tehtud vabatahtliku töö eest, kogukonna traditsiooniliste sündmuste eestvedajana ning uute algatuste loojana.

Hea algatuse nominendid

Ambla park

Ambla pargi rajamine on olnud 2023. aasta kõige olulisem tegevus Amblas. Pargi rajamisel lõi kaasa kogu kogukond - eraisikud, perekonnad, kool, erinevad kollektiivid ja grupid. Ühise kogukondliku tegevusega sai Ambla oma keskele kauni pargi. Endise võsa asemel ilmestab Ambla keskust hooldatud jõeäärne ala, kus on infotahvlid, ägedad kiik-pingid ja kogu pargi üldine olemus on väga armas. Nähes, kui palju seda parki igapäevaselt kasutatakse, on meeliülendav tõdeda, et selle idee suutis Ambla rahvas Ambla Seltsi eestvedamisel ära teha.

Kalastuslaagrid lastele ja noortele

Koeru Kalandus- ja Matkaklubi ning Järva-Jaani Kalastusklubi alustasid 2023. aastal ühiste laste õngitsemise laagrite korraldamisega. Sisend ja soov laagrite korraldamiseks tuli kogukondadest endast – lastevanematelt, õpetajalt ja lastelt tuli info, et piirkonnas on palju kalastushuvilisi lapsi, kellel ei ole kalastamiseks oskusi või võimalusi. Nii on klubid ellu viinud juba kolm laagrit - õngitsemise baaslaagri algajatele ning kaks ööbimisega välilaagrit. Laagrite põhieesmärk on võimaldada lastele õngitsemist, tugevdada nende omavahelisi huvihariduslikke kontakte, tutvustada veeohutust, kalapüügi seaduslikkust, õngitsemise teoreetilist ja praktilist poolt. Lastele õpetatakse ka laiemalt kohaliku toidu väärindamist, sh puhastamist ja söögi valmistamist, vastutustundlikku käitumist looduses, hakkama saamist välitingimustes.

Villevere leiutajate festival

Tänavu 22. juunil toimus Villevere külas esmakordselt leiutajate festival „Tehtud Villeveres“, mille korraldajaks oli MTÜ Made in Villevere. Korraldusmeeskond kirjeldas festivali saamislugu järgmiselt: „Leiutajate festivali „Tehtud Villeveres“ mõte tuli sellest, et äratada inimestes, eelkõige lastes, huvi tehnika vastu. Lihtne on poest osta valmis masin ja kui katki läheb, ostetakse uus. MTÜ Made in Villevere eesmärk on näidata, et kõigest on võimalik omale sõiduk valmistada ja igale vanarauale saab uue elu sisse puhuda. Ehitades ja parandades arenevad ka oskused ja teadmised, mida on võimalik eelkõige noortel kasutada hiljem oma huvide ja eriala tarbeks. Mehaanika, tehnika ja muude oskustega ning praktikas teooria kinnitamine tuleb kindlasti kasuks. Lisaks areneb ka loovus ja säästlik mõtlemine ning elustiil, kus kõike ei visata peale rikki minemist prügikasti, vaid leitakse uus kasutusvaldkond või parandatakse olemasolev.“ Esimene festival oli igati õnnestunud. Oli leiutisi, mida vaadata, ja osalejad jagus samuti terveks pikaks päevaks. Oluline osa ettevõtmise õnnestumisel oli kogukonna kaasamine. Koostegemise lainel loodetakse ka jätkata ning üritus tuleb tulevikus kindlasti ka kordamisele.

Kogukonda toetava ettevõte nominendid

Graanul Invest OÜ Imavere

Firma on suurepärane koostööpartner Imavere Koolile ja lasteaiale. On toetava õla alla pannud eelmistel aastatel samuti lastega seotud tegevustel. AS Graanul Invest on toetanud aastate jooksul kogukonnas suurte ja väikeste laste huvilaagrit Rakett69, sponsoreerinud huviringide vahendite ostu, täiskasvanute õppeprojekte (täiskasvanutele mõeldud puidutöö koolitus nendele, kes olid tol hetkel töötud või otsisid uusi väljundeid). Äsja augustis on valminud Imavere Kooli lasteaia mänguväljak, mille suursponsor (6893 eurot) osaühing oli. Vana oli lammutatud amortiseerumise tõttu. Oleme väga tänulikud, et nad toetavad kogukonda, kus elavad tööliste pered ja perede sõbrad, tuttavad, sugulased. Nad on olnud oma tegutsemises “suure ja lahke südamega”. Oleme neile väga tänulikud!

OÜ Karinu PM

KARINU PM OÜ (juhatuse liige Erkki Freibach) on olnud väga toetav Karinu külaseltsi KARAME tegemistes. Osaühing on andnud oma ruumid külaseltsile pikaajaliselt kasutada, kus kogukonna inimesed saavad koos käia, õppepäevi ja infotunde korraldada. Finantsiliselt on toetanud külaseltsi traditsiooniliste ürituste korraldamist. Iga mure ja rõõmuga saab julgelt pöörduda Karinu PM OÜ juhatuse liikme Erkki poole, koos on leitud alati lahendus. Karinu külaseltsi liikmed on väga tänulikud meeldiva koostöö eest!

OÜ Paistevälja

Jalgsema kogukond alustas tegevust 2004. aastal. Kogukonnale tuli appi ruumide leidmisel põllumajandusühistu OÜ Paistevälja, kes andis loa kasutada vanu ruume, kus varasemalt tegutses pood. Sellest ajast on OÜ Paistevälja suureks partneriks ja toetajaks kogukonnale, olgu see siis lume lükkamine, murude niitmine või lumehangest autode väljakaevamine. Ühistu on pannud õla alla ka vendade Pitkade mälestuse hoidmisele. Tänu ühistu võimsatele masinatele teisaldati mälestuskivi Jalgsema külamaja juurde. Aidatakse kaasa J. Pitka Rahvamatka korraldamisel, alati on parklad ja teed lumest puhtaks lükatud. Selle kõige taga on kõik OÜ Paistevälja töötajad, aga eestvedajateks ja otsustajateks on Meelis Mändla ja Mihkel Mändla. Juba neljandat korda tähistatakse Jalgsemal isadepäeva, mille algatajaks ja ürituse patrooniks on Mihkel Mändla. Sellel päeval rivistatakse põllumajandusmasinad rahvale vaatamiseks ritta ja kõik huvilised saavad uhkete traktoritega sõita. OÜ Paistevälja on kohaliku elu arendav ja avalikes huvides tegutsev ettevõte, mille tegevused on suunatud kogukonnale ja läbi ürituste ka väljaspool kogukonda inimestele.

Sädeinimese nominendid

Arto Saar

Arto Saar on Järva maakonna üks aktiivsemaid ja tegusamaid inimesi, kes ei ole pelgalt säde, vaid täielik lõke ja püsivalt põlev tõrvik, kogukondade võimestaja ja elavdaja. Tema energia ja käsi on mängus peaaegu igas ettevõtmises, mis Järva vallas, Paides, ja Järva maakonnas tervikuna toimub. Arto on Jalgpalliklubi Paide linnameeskonna arendus- ja kogukonnajuht ning viinud klubi kogukonnatöö tasemele, mida võib kadestada iga spordiklubi ja kogukond. Paide Linnameeskonnas alguse saanud

kõnnijalgpall on Arto käe all haaret laiendanud ja tema eestvedamisel kõvasti populaarsust kasvatanud. Klubi suutis tänavusel hooajal kodumängude publikunumbri vedada tagasi koroonaeelse ajastu tasemele ning praeguseks hetkeks teinud tema vedamisel läbi aegade paremuselt teise publiku kogunumbri ühe hooaja kohta. Arendusjuhina seisab ta jõuliselt selle eest, et kaasata suurt hulka fondide rahastust sellesse, et Järvamaa laste treeningtingimusi parandada. Arto panusega on tugevalt arendatud Paides, Kriilevälja külas olevat Ülejõe staadioni. Arto on toimekas vabatahtlik pritsumees Järva-Jaani Tuletõrjeseltsis. Tegev ja tegus on ta ka Järva-Jaani muuseumis. Ta on asutanud MTÜ Isevärki ja selle kaudu on aktiivselt panustatud Järva-Jaani endise kutsekooli korrastamisse. Aktiivselt on ta kirjutanud projekte KOPi ja Järva Vallavalitsusse, et tegemistele rahalist tuge saada. Arto nügimisel on sündinud discgolfi mängijate seas kõrgelt hinnatud Järva-Jaani 100 discgolfi üritus. Arto on tegev ka Järvamaa Spordiliidu juhatuses, aidanud korraldada Paide-Türi rahvajooksu, kuulub Järva Arengu Partnerid MTÜ juhatusse. Lisaks kõigele eelnevale on ta ka Järva valla volikogu liige, Järvamaa vabaühenduste nõukoja liige. Tundub, et see kõik on loodusseaduste vastane, sest tema ööpäevas peab olema kaugelt rohkem kui 24 tundi. Suure tõenäosusega ei ole Järva vallas inimest, kes ei teaks Arto panust kogukonda, tema töökust ja rõõmsameelsust ning tahet alati abiks olla.

Sille Varul

Kauaaegne MTÜ Oisu Kultuuri ja Arengu Selts juhatuse liige, kõigi Oisu kogukonna ühisettevõtmiste eestvedaja ja koordinaator, Facebooki lehe „Oisu alevik“ üks administraator, kohalike rahvatantsurühmade juhendaja. MTÜ Oisu Kultuuri ja Arengu Selts (OKASe) eestvedamisel toimub Oisus iga-aastaselt Oisukandipäev, viimastel aastatel lisaks veel Oisukandi Hoovipäev, Eesti vabariigi aastapäeva tähistamine koos piduliku lipuheiskamise ja rahvamatkaga, jüripäeva rahvamatk, kevadised heakorratalgud jms. Kui erinevate sündmuste ideed või algatused on tulnud mitmelt erinevalt juhatuse liikmelt, siis Sille on juhatuse esimehena see inimene, kes on seotud kõigi ettevõtmistega. Lisaks oma isiklikele algatustele hoiab ta kogu seltsi tegevust koos, koordineerib ja annab nõu, vajadusel torgib ka tagant. Ta on aktiivne, sõbralik ja seltsiv, omab suurt vastutustunnet ning muretseb väga oma kodukoha pärast. Sille eestvedamisel on kogutud kohalike inimeste allkirju nii kergliiklustee rajamiseks kui ka kohaliku koolivõrgu säilimiseks.

Tiina Lippant

Käsukonna külamaja eestvedaja Tiina on hingega Järvamaa küljes. Aastaid võtab ta Käsukonnas kokku küla noored ja korraldab peredele ühise toreda päeva. Lisaks organiseerib ta Käsukonna inimestele ühisreisi teatrisse, osaleb Imavere kohvikutepäeva tegemistes. Türi Kogukonnaselts ei kujutaks ilma tema vahvate töötubadeta ning seltsi tegemistesse panustamiseta enam seltsi ette. Tema suhtlemine külastajatega, kuidas ta piirkonda igal võimalusel tutvustab ja kajastab, on võluv ja humoorikas. Tema sotsiaalmeedia töö on märkimisväärne ning tihti teatakse kunagist Imavere piimandusmuuseumi spetsialisti ka üle Eesti ning see aitab positiivset kajastust maakonnale võimendada. Tema oli üks toidupiirkond 2022. aasta mootoritest.

Ta on külade usku - Käsukonna, Konnaküla ja Näljaküla (viimases aitas ta 2023. a kohvikutepäeval Türi ettevõtlike laste kohvikut teha). Teda jagub aga veelgi - Paide Wabalinn saab temalt sündmustel abi ning Türi Cellofestil on ta kogukonnajuht ja õhtune noortejuht juba üle viie aasta.

Konkursi eesmärk on rõhutada kodanikualgatuse olulisust ja tähtsust ühiskonnas ning tugevdada vabatahtliku tegutsemise traditsioone maakonnas, avaldada tublimatele avalikku tunnustust tulemusliku tegutsemise eest ning teavitada üldsust maa- ja külaelu olulisusest.

Võitjad kuulutatakse välja 29. novembril Albu mõisas toimuval vabaühenduste tunnustamisürtusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles