Tööstustoodangu tootjahinnaindeks langes aastaga 3,0%

Järva Teataja
Copy
Keevitamine.
Keevitamine. Foto: Marianne Loorents

Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, langes statistikaameti andmetel 2023. aasta oktoobris võrreldes septembriga 0,4% ja võrreldes eelmise aasta oktoobriga 3,0%

Võrreldes 2022. aasta oktoobriga mõjutas indeksit enim hinnalangus elektrienergiaga varustamises, puidutöötlemises ja paberi tootmises. Vastupidist mõju avaldas elektriseadmete ning tööstusmasinate ja -seadmete tootmise hinnatõus.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Eveli Šokmani sõnul mõjutas indeksit septembriga võrreldes eelkõige hinnalangus elektri- ja soojusenergiaga varustamises ning kütteõlide, elektriseadmete ja elektroonikaseadmete tootmises. „Samuti mõjutas indeksit puittoodete tootmise hinnatõus,“ lisas Šokman.

Ekspordihinnaindeks langes oktoobris võrreldes septembriga 0,5%. Kõige rohkem langesid elektrienergia, naftasaaduste ja elektroonikaseadmete hinnad. Kõige rohkem tõusid jalanõude ja nahktoodete ning toiduainete hinnad. Võrreldes 2022. aasta oktoobriga langes ekspordihinnaindeks 2,4%.

Impordihinnaindeks langes oktoobris võrreldes septembriga 0,3%. Hinnad langesid enim elektrienergial, naftasaadustel, paberil ja pabertoodetel. Enim tõusid hinnad puittoodetel, mäetööstuses ning mootorsõidukitel. Võrreldes 2022. aasta oktoobriga langes impordihinnaindeks 3,3%.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles