Jalgpalli panustamise psühholoogia: 5 komistuskivi, mida vältida

VivaBet
Copy
Foto: Unsplash

Jalgpalli populaarsuses pole põhjust kahelda – pakkudes emotsioone, põnevust ning mänguilu ei jäta see spordiala päris külmaks pea kedagi. Jalgpalli mängitakse enamikes riikides ja tänu arvukatele liigadele ning turniiridele leidub alati matše, millele kaasa elada.

Statistika kohaselt on jalgpallifännid innukad spordiennustajad ning jalgpalli panustamine on laialt levinud. Oma lemmikmeeskonna võitu soovides panustatakse kirglikult, emotsionaalselt ja ... pahatihti valesti. Ennustusvõimalusi pakuvad väga paljud veebiportaalid, näiteks nagu Vivatbet.ee, aga sageli veetakse tulemuste peale kihla lihtsalt ka oma sõprade ringis.

Selge on see, et 100% kindlaid võite hasartmängudes ja spordipanustamisel pole. Ometigi on võimalik võiduvõimalusi pisut suurendada, mõistes otsustusprotsessi psühholoogilisi mõjureid ja taolisi komistuskive teadlikult vältides.

  1. Kinnituskalduvus

Kes poleks kuulnud õpetust, et spordipanustamisel on oluline enne otsuse tegemist infot koguda ja ennast teemaga võimalikult hästi kurssi viia. Ometigi võib ka info kogumise protsessis kõik valesti minna, kui antakse järele kinnituskalduvusele ning eelistatakse tõendusmaterjali, mis toetab juba omaksvõetud uskumusi ja soovmõtlemist. Informatsioon, mis on väljakujunenud uskumustega vastuolus, jäetakse seejuures sujuvalt tähelepanuta.

Selle suure komistuskivi vältimiseks on vajalik püsida avatud erinevatele seisukohtadele ning hinnata võimalikult objektiivselt kogu kättesaadavat informatsiooni. Oma arvamusele vastukäivate seisukohtade analüüsimine on eriti tähtis, isegi kui see ei meeldi kohe üldse mitte.

  1. Tagantjärele tarkus

Kindlasti oled vahel pärast mängu lõppu mõelnud: „Ma ju teadsin, et nad võidavad!“ Hoolimata sellest, et tegemist on puhtakujulise tagantjärele tarkusega, panevad sellised mõtted inimesi uskuma, et tegelikult suudavad nad igasuguste mängude tulemusi ikka väga täpselt ette ennustada.

Oma ennustusvõimet ei tasu jalgpalli panustamisel mitte mingil juhul ülehinnata. See on ainult takistuseks edaspidiste ennustuste tegemisel ja ei aita mitte mingil moel kaasa parematele ja täpsematele tulemustele.

  1. Ülemäärane enesekindlus

Olgu see siis seotud tagantjärele tarkusega või ülemäärase usuga oma teadmistesse, kuid väga paljud inimesed kalduvad arvama, et nende ennustused on täpsemad, kui need tegelikult on.

Ülemäärast enesekindlust spordipanuste tegemisel iseloomustab väga hästi Stanfordi ülikooli professori Thomas Gilovich’i katse, kus ta uuris ennustajate arvamusi ühe jalgpallimatši kohta, mis võideti ainult tänu kohtuniku rängale eksimusele. Üllatuslikult selgus, et ei kaotajad ega võitjad poleks oma esialgset seisukohta muutnud. Võitjad nimelt panid võidu oma suurepärase ettenägemisvõime arvele, kaotajad aga süüdistasid erakordselt halba õnne.

Kui usk oma ennustamisvõimesse või teadmistesse on liigselt suur, kiputakse tegema suuremaid panuseid ja võtma kõrgemaid riske, mis paraku viib enamasti suuremate kaotusteni. Spordile panustades on tähtis pidada meeles, et igasugustel võistlustel võib alati ette tulla ootamatusi ning oma panustamiseelarvest tuleb igal juhul kinni pidada.

  1. Ennustamine varasemate tulemuste põhjal

Ennustamine varasemate tulemuste põhjal on üks levinumatest vigadest, mida spordipanustamisel tehakse. Näiteks kui mingi meeskond kaotab mitu mängu järjest, hakatakse panustama nende võidule, sest tõenäosusteooria kohaselt peaksid nad ju kunagi ometi võitma. Sama ekslik on loota, et kui meeskond on mitu mängu järjest võitnud, siis ilmselt võidavad nad ka edaspidi.

Tegelikkuses on iga võistlus, mäng ja matš uus sündmus ning varasemad tulemused ei mängi selle juures olulist rolli. Enne iga uut mängu on mõistlik ennast mõlema võistkonna tugevuste ja hetkevormiga kurssi viia ning teha otsused selle baasil.

  1. Emotsionaalsed panused

Jalgpalli panustamine eeldab korralikku eeltööd ning kontrolli oma väljaminekute üle. Kiusatus panustada rohkem ja võtta suuremaid riske on kerge tekkima isegi juba pärast kahte või kolme õnnestunud ennustust. Pärast ebaõnnestumist on jällegi täiesti tavaline, et soovitakse oma kaotusi tagasi võita ja kiirustatakse uusi ning suuremaid panuseid tegema.

Selleks, et jalgpalli tulemuste ennustamine jääks toredaks meelelahutuseks nii sõprade seas kui ka näiteks Vivatbet.ee online-portaalis, tasub emotsioonid panuste tegemisel kõrvale jätta. Mõistlik oleks otsustada, kui suure summaga iga nädal või kuu mängida ning sellele otsusele kindlaks jääda.

Tähelepanu! Tegemist on hasartmängu reklaamiga. Hasartmäng pole sobiv viis rahaliste probleemide lahendamiseks. Tutvuge reeglitega ja käituge vastutustundlikult!

Copy

Märksõnad

Tagasi üles