Konkurentsiamet alustab elektriautode laadimisvõrgustiku turuanalüüsiga

Järva Teataja
Copy
Elektriauto laadimine.
Elektriauto laadimine. Foto: Eaton

Konkurentsiamet alustab elektriautode laadimisvõrgustiku turuanalüüsi, mille eesmärgiks on saada konkurentsiõiguslik ülevaade Eesti avalike elektriautolaadijate laadimisvõrgustikust.

„Konkurentsiamet on võtnud oma järgmise aasta eesmärgiks selgitada välja elektriautode laadimisvõrgustiku võimalikud konkurentsitõrked ja vajadusel pakkuda konkurentsi soodustavaid meetmeid,“ ütles Enn Robert Kinnas, Konkurentsiameti järelevalveosakonna analüütik.

Uuring on jagatud etappideks ning algas teemade väljaselgitamise ja uuringuküsimuste sõnastamisega. Järgmises etapis kohtutakse teemasse puutuvate ametiasutustega ning seejärel saadetakse turuosalistele küsimustikud. Samuti toimuvad uuringu käigus eri intervjuud turuosaliste ja ametiasutustega. Lisaks võetakse uuringus arvesse ka arenguid mõnes teises Euroopa Liidu riigis ja võrreldakse neid Eesti omadega.

Selleks et ka teistel analüüsi teemast huvitatud isikutel oleks võimalik kaasa rääkida, loob Konkurentsiamet oma kodulehel eraldi elektriautode laadimisvõrgustiku analüüsi puudutava sektsiooni.

Tulenevalt Euroopa Liidu seatud kliimaeesmärkidest on arengukavas seatud eesmärgiks vähendada 2035. aastaks transpordisektori kasvuhoonegaaside heidet 30 protsenti võrreldes 2018. aastaga ning Euroopa Liit on plaaninud 2035. aastast lõpetada sisepõlemismootoriga autode müügi. Kuna suur osa kasvuhoonegaaside koguheitest on põhjustatud maanteetranspordist ja suur osa sellest autodest, siis saab seda eesmärki saavutada ainult siis, kui bensiini- ja diiselmootoriga autode arvu vähendatakse ja võetakse kasutusele enam elektriautosid. Elektriautode turg on Eestis stabiilselt kiiresti kasvamas, mistõttu tuleb tähelepanu pöörata ka elektriautode laadimisvõrgustiku arengule ja sellel turul esinevatele võimalikele probleemkohtadele.

Konkurentsiamet avaldab analüüsi lõpparuande eeldatavasti 2024. aasta lõpuks, arvestades et üldjuhul võtavad sellised analüüsid aega 12 kuud.

Konkurentsiamet teeb riiklikku järelevalvet konkurentsi, elektri, maagaasi, kaugkütte, posti, ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni ning raudtee, lennunduse ja sadama valdkondades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles