ELAK arutab Madridis kolleegidega rändepakti ja olukorda Ukrainas

Järva Teataja
Copy
Euroopa Liidust edasi: meesterahvad 25. novembril 2021 paadiga Inglismaa randa saabumas.
Euroopa Liidust edasi: meesterahvad 25. novembril 2021 paadiga Inglismaa randa saabumas. Foto: I-Images/ZUMAPRESS.com

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni liikmed osalevadesmaspäeval ja teisipäeval Madridis rahvusparlamentide Euroopa Liidu asjade komisjonide täiskogu istungil (COSAC), kus arutelude keskmes on Ukrainaga seotud küsimused ning Euroopa Liidu rände- ja varjupaigareform.

Euroopa Liidu asjade komisjoni liige Luisa Rõivas ütles, et kõige olulisem arutelu on COSACi täiskogus Ukraina teemal. Ta rõhutas, et osa Euroopa Liidu pikaajalisest toetusest Ukrainale on julgustada ja toetada riiki Euroopa Liiduga liitumise protsessis ning selleks vajalike reformide elluviimisel. „Euroopa Komisjoni soovitus on alustada Ukraina ja Moldovaga liitumisläbirääkimisi. Eesti saab ja peab oma kogemusest lähtudes aitama Ukrainal ja Moldoval liitumiseks valmistuda. Euroopa Liiduga liitumise perspektiiv annab riikidele lootust ja motivatsiooni, et suuri reforme ellu viia ja võidelda euroopalikke väärtusi kandva riigi vabaduse eest,“ lausus Rõivas. Ta lisas, et Ukrainat tuleb toetada igal võimalikul viisil ning jätkata Venemaa survestamisega sanktsioone rakendades ja neid karmistades.

Komisjoni liikme Anti Poolametsa sõnul on oluline ka rände- ja varjupaigareformi teemaline arutelu. „Euroopa Liit peab rändesurvega rohkem tegelema,“ toonitas Poolamets, kelle sõnul on tähtis ühist õigusraamistikku ajakohastada ja vältida varjupaikade ülekoormamist sisserändajatega, kes rahvusvahelist kaitset ei vaja. „Julgeoleku suurendamiseks tuleb Euroopa Liidu välispiire tugevdada ja piiriületajaid kontrollida. Samuti peab Euroopa Liit tähelepanelikult jälgima Soome- ja Eesti-vastaseid ränderündeid ning toetama Venemaa agressiivse käitumise vastu,“ lausus Poolamets.

Rahvusparlamentide Euroopa Liidu asjade komisjonide täiskogu istung toimub Hispaania pealinnas Madridis 26.–28. novembrini. Eesti delegatsiooni kuuluvad Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni liikmed Luisa Rõivas, Kadri Tali, Anti Poolamets, Maido Ruusmann ja Katrin Kuusemäe.

COSAC on 27 liikmesriigi rahvusparlamentide Euroopa Liidu asjade komisjone ühendav koostööformaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles