Lisaks munale on loomset päritolu valke piimas ja piimatoodetes, näiteks kodujuustus, kohupiimas, juustus, samuti kalas ja lihas. Taimset päritolu valke saab kaunviljadest, täisteratoodetest või näiteks tatrast. „Valke vajab 60 kg kaaluv inimene 50 grammi päevas, trenni tehes umbes poole rohkem. Lihastesse valkude transpordil on oma piirid ees – liigselt saadud valgud koormavad maksa ja neere ning osa ülemäärastest valkudest ladestub organismis lõpuks rasvana,“ selgitab Tagli Pitsi.
Müüt nr 3: on olemas hea ja halb kolesterool
Palju on kajastamist leidnud väide, justkui oleks olemas hea kolesterool ja halb kolesterool. „See on selgelt vääruskumus – kolesterool on üks ja ainus orgaaniline aine, mida tähistatakse keemiliselt ainult ühe valemiga,“ selgitab Pitsi. Vere kolesteroolitaseme kontrollimisel mängivad olulist rolli organismis aineid transportivad ühendid ehk lipoproteiinid. Madala tihedusega lipoproteiinid (LDL) viivad kolesterooli rakkudeni ning kõrge tihedusega lipoproteiinid (HDL) veres ringleva vaba kolesterooli tagasi maksa. Kui LDL tase on veres liiga kõrge ja HDL liiga madal, siis tõuseb risk haigestuda südame-veresoonkonnahaigustesse. „Ka kolesteroolitaseme kontrolli all hoidmiseks on oluline toituda mitmekesiselt ja tasakaalustatult, eriti vähendada magusate-soolaste näkside söömist,“ lisab ekspert.
Müüt nr 4: iga päev tuleb juua vähemalt 8 klaasi vett
Üsna sagedasti kohtab uskumust, et vett peab päevas jooma palju – räägitakse vähemalt 8 klaasist. See vääruskumus tuleneb tõenäoliselt organismi päevase kogu vedelikuvajaduse hulgast, milleks on täiskasvanu puhul umbes 2 liitrit. „Enamiku päevasest vedelikuvajadusest saame me tegelikult toidust ja jookidest. Mitmekesiselt toituv inimene peaks tavaolukorras jooma vett umbes 3 klaasi ehk 700 ml päevas. Veevajadus on suurem higistamise korral, aga ka neil, kes tarbivad ohtralt kofeiini sisaldavaid jooke, sest kofeiin võib viia vedelikku kehast välja,“ räägib toitumisekspert.