Eesti vabaühendustele annetati mullu ligi 96 miljonit eurot

Järva Teataja
Copy
Eurod. Pilt on illustratiivne.
Eurod. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Eelmisel aastal annetati Eesti vabaühendustele 95,5 miljonit eurot, mis on pea 40 miljonit enam kui aasta varem. Kümnest enim annetusi saanud ühingust seitse tegelesid Ukraina või sealt tulnud sõjapõgenike abistamisega

Maksu- ja Tolliametile esitatud deklaratsioonide põhjal olid 2022. aastal suurimad annetuste kogujad eelmisel aastal Eesti Pagulasabi 6,4 miljoni euro ning Eesti Punane Rist 5,5 miljoni euroga.

„Otseselt riigikaitse, turvalisuse ja päästevaldkonna organisatsioonidele annetati 16 miljonit eurot. Samas Ukraina aitamine ühendas ka kõiki teisi annetajate hulgas populaarseid valdkondi nagu sotsiaalhoolekanne, lapsed ja noored, haridus, tervis, huvikaitse, aga ka kirikud-kogudused ja isegi loomakaitseorganisatsioonid,“ kommenteeris mõttekoja Praxis juhataja Urmo Kübar. „Oluline on seejuures, et abi Ukrainale ei tulnud teiste valdkondade arvelt, vaid neile lisaks.“

Eesti ettevõtete annetused kasvasid aastaga 15,5 miljonilt ligi 28 miljoni euroni, üksikisikute omad 26 miljonilt 33,5 miljoni euroni. Enim annetajaid lisandus kõige nooremate, sel sajandil sündinud inimeste, ning vanemas keskeas meeste hulgas. Umbes kolmandik kõigist annetustest tehakse anonüümselt või pärinevad välismaalt.

Keskmine Eesti annetaja annab aastas heategevuseks 60 eurot, mullusteks suurimateks annetusteks olid 415 000 eurot üksikisiku ning 1,9 miljonit eurot ettevõtte poolt.

Annetusi sai mullu Eestis üle 1500 organisatsiooni, neist pooltel jääb heategevusest laekuv summa alla 6000 euro.

Enam kui 140 riiki hõlmavas World Giving Index uuringus on Eesti inimesed tõusnud annetamisaktiivsuselt maailmas 28. kohale. Novembris avaldatud värskete tulemuste järgi annetab meil heategevuseks raha iga teine täiskasvanu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles