Cronimet laiendab koostööd Soome roostevaba terase tootja Outokumpuga

Järva Teataja
Copy
Vanametall
Vanametall Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Roostevaba vanametalli maailmaturu liider Cronimet ja maailma juhtiv jätkusuutliku roostevaba terase tootja Outokumpu laiendavad strateegilist partnerlust, mille käigus omandab Soome terasetootja 10-protsendilise osaluse Eestis tegutseva Cronimet Nordicu emaettevõttes Cronimet North-East GmbH

Cronimeti ja Outokumpu koostöö süvendamise eesmärk on tooraine tarneahela optimeerimine, süsinikujälje vähendamine ning innovaatiliste tehnoloogiate väljatöötamine. „See partnerlus on veel üks samm jätkusuutlike arengueesmärkide saavutamise suunas: süsiniku jalajälje vähendamine roostevaba terase tootmisel piirkondliku vanametalli ja lühemate transporditeede kaudu Outokumpu roostevaba terase tehasteni,” ütles Cronimet Group´i tegevjuht Jürgen Pilarsky.

Lisaks Outokumpu Euroopa roostevaba terase tehaste varustamisele Cronimeti Kirde-Euroopa ettevõtete vanametalliga arendatakse koostööd innovatsiooni ja uurimistöö vallas. Kavas on koos välja töö töötada tehnoloogiaid, mis aitavad kaasa roostevaba terase tööstuse süsinikuvabaks muutmisele. Partnerlus keskendub ka kulude vähendamisele parema planeerimise ja tarneahelas jäätmete vähendamise kaudu.

Cronimet Nordicu juhatuse liikme Eva Pedjaku sõnul on vanametalli ringmajandus keskkonnahoiu seisukohast ülioluline majandusharu. “On oluline, et terasetehased üle maailma muudaksid oma tehnoloogiat ja kasutaksid tootmises võimalikult palju vanametalli – Outokumpu on selles valdkonnas olnud teerajaja rollis ning aastakümneid juhtinud üleminekut jätkusuutlikule roostevaba terase tootmisele. Seetõttu on koostöö süvendamine Outokumpuga sisuliselt kvaliteedimärgi andmine Cronimeti vanametalli töötlemisele,“ ütles Pedjak. „Meie klientidele lisab see kindlust, et iga vanametalli tonn, mille nad Cronimeti toovad, saab käideldud maksimaalselt keskkonnasäästlikult.“

Osanikuna toimib Outokumpu lepingu kohaselt strateegilise partnerina Cronimeti Kirde-Euroopa äris, samal ajal säilitab Cronimet täieliku operatiivse kontrolli oma ettevõtete üle. Cronimet North-East GmbH osaluse suurendamine või investeeringud teistesse Cronimet Groupi ettevõtetesse ei ole Outokumpu teatel plaanis. Tehingu lõpuleviimine sõltub konkurentsiasutuste heakskiitudest.

Cronimet North-East GmbH on Cronimet Group´i vahe-valdusettevõte, mis omab otseselt ja kaudselt Cronimeti Kirde-Euroopa ettevõtete, sh Cronimet Nordicu osalust. Cronimet Nordic on Eesti suurim vanametalli ringmajandusettevõte, kes tegeleb vanametalli keskkonnasäästliku kogumise, töötlemise ning taaskäitlemiseks edasimüümisega. 2022. aastal aitas Cronimet Nordic uuele elutsüklile suunata üle 300 tuhande tonni metalle, ettevõtte käive ulatus 233 miljoni euroni. Cronimet Nordicu enamusosalust omab Cronimet North-East GmbH kaudu Saksamaal Karlsruhes asuv Cronimet Holding Group, mis asutati 1980. aastal ja on nüüdseks esindatud üle maailma rohkem kui 1500 töötajaga 68 asukohas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles