Lund peab talvel koristama kõigilt katustelt

Järva Teataja
Copy
Sadanud lumi ja vihm laob katusele tonne raskust.
Sadanud lumi ja vihm laob katusele tonne raskust. Foto: Kristel Vilbaste

Algav talv sunnib kõigile koduomanikele meelde tuletama, et õnnetuste ja kahjujuhtumite ära hoidmiseks tuleb lund ja jääd koristada nii lame- kui ka kaldkatustelt.

„Kui lumi sajab maha ajal, mil õhutemperatuur on alla nulli, siis kaalub ka paks lumekiht üsna vähe ja endast suuremat ohtu ei kujuta. Olukord muutub aga drastiliselt siis, kui ilm läheb sulale,“ rääkis PZU Kindlustuse varakahjude grupi juht Marge Habakukk.

„Kui lumi katusel hakkab sulama, siis muutub see mitmeid kordi raskemaks, mis tähendab, et konstruktsioon ei pruugi lisandunud massile vastu pidada ja katus vajub sisse,“ sõnas Habakukk. „Seetõttu tulebki katusele sadanud paks lumekiht eemaldada enne, kui ilm sulale läheb,“ lisas ta.

Väga ohtlikuks võivad muutuda ka katuseräästastesse tekkivad suured jääpurikad. „Katuste räästastest kukkuvad jääpurikad võivad tekitada möödujatele raskeid kehavigastusi ja põhjustada isegi surmajuhtumeid, samuti võivad need kahjustada vara, eriti hoone lähedusse pargitud autosid,“ märkis Habakukk.

Lisaks eelnevale võib katuselt koristamata jäetud lumi põhjustada ka sulamisvee pääsemist hoone sisemusse, mis võib omakorda tekitada suurt kahju. „Kui lumi ja jää ummistavad katuse äravoolud, siis võib vesi leida endale teise tee ja see võib tähendada koduomanikele tõsiseid probleeme,“ sõnas Habakukk.

Lisaks katuste talvel lumest puhtana hoidmisele on majaomanikel kindlasti kasulik sõlmida ka kodukindlustus ja kortermajade korteriühistutel kindlustada oma kortermaja. Kindlustuslepingut sõlmides tasub kindlasti eelistada sellist, mis pakub kaitset võimalikult paljude riskide vastu.

„Kindlustust sõlmides ei maksa kindlasti unustada ka vastutuskindlustust, sest see tuleb appi juhul, kui mingil põhjusel peaks kogu hoolikusest hoolimata tekkima kahju teistele isikutele näiteks autole kukkunud jääkamaka tõttu,“ sõnas Habakukk. „Juba autole kukkunud lumi ja jää võib kaasa tuua mitme tuhande euro suuruse kahjunõude, rääkimata juhtumist, kui viga on saanud inimene,“ lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles