Liikumisaasta lõppeb kogupere liikumisüritustega

Järva Teataja
Copy
Lähipäevade pakaseline ilm rõõmustab talverõõmude nautijaid.
Lähipäevade pakaseline ilm rõõmustab talverõõmude nautijaid. Foto: Marianne Loorents

Kultuuriministeeriumi algatatud liikumisaasta 2023 lõppeb detsembris kogupere liikumisüritustega „Liikudes uude aastasse“, mis toimuvad kõikides Eesti maakondades ning pakuvad liikumisrõõmu nii lastele kui täiskasvanutele.

„Liikumisaastal seadsime eesmärgiks tekitada inimestes rohkem huvi liikumisharrastuse ja tervislikumate eluviiside vastu ning soovisime näidata, et Eestis on olemas suurepärane taristu regulaarseks liikumisharrastuseks, mille kasutamine on kättesaadav ning jõukohane kõigile. Koostöös partneritega tutvustasime iga kuu erinevaid liikumisvõimalusi, korraldades avatud treeninguid ja õppepäevi eelkõige algajate innustamiseks. Sellises võtmes toimub ka liikumisaasta lõpetamine, kui maakondlike spordiliitude eestvedamisel korraldatakse üle Eesti kogupere liikumisüritusi,“ ütles liikumisaasta projektijuht Janne Tomberg.

„Liikudes uude aastasse“ programmis on matku, liikumismänge, põnevaid mõõduvõtte, näidistreeninguid ning muid võimalusi erinevate spordialade ja liikumistegevustega tutvumiseks.

Esimesed üritused sarjast „Liikudes uude aastasse“ toimusid juba novembri lõpus. Kõikide ürituste kavaga saab tutvuda liikumisaasta veebilehel liikumisaasta.ee. Kõik üritused on tasuta ning mõeldud kõigile, sõltumata vanusest ja füüsilisest ettevalmistusest.‎

Kultuuriministeeriumi poolt välja kuulutatud liikumisaasta 2023 kutsub eestimaalasi rohkem ja regulaarsemalt liikuma, tutvustades aasta vältel erinevaid liikumisharrastuse viise ja pakkudes kõigile jõukohaseid võimalusi liikumiseks üle Eesti.

Jaanuaris oli liikumisaasta fookuses talverõõmude nautimine ja suusatamine ning toimusid tasuta suusatunnid. Veebruaris kutsus liikumisaasta kõiki värskes õhus liikuma ja koguma liikumiskilomeetreid vabariigi terviseks. Märtsis toimusid liikumisalgatused töökohal ja koolis. Aprillis said algajad osaleda avatud kepikõnni- ja jooksutrennides ning teha tutvust tantsuga. Mais pakuti kõigile soovijatele discgolfi koolitusi ja treeninguvõimalusi välijõusaalides ning tutvustati kogupere õuemänge. Juunis toimusid algajatele mõeldud tasuta rulluisu- ja maastikurattatreeningud ning viidi läbi koolitusi pumptrack radadel üle Eesti. Juulis keskenduti aktiivsele puhkusele, tutvustati põnevaid suviseid tegevusi ja õuemänge ning osaleda sai rannakäsipalli ning ultimate frisbee tasuta õpitubades ja avatud treeningutel. Augustis koguti matkakilomeetreid ranniku- ja metsamatkarajal. Septembris toimusid üle Eesti orienteerumispäevakud ning osa sai võtta ka Euroopa Spordinädala programmi sündmustest. Oktoobris keskenduti vaimse tervise toetamisele läbi liikumise. Novembris toimusid reketimängude tasuta treeningud algajatele.

Lisainfo liikumisaasta kõigi algatuste kohta on koondatud liikumisaasta.ee lehele.

Liikumisaasta eestvedaja on 2022. aastal Eesti Olümpiakomitee poolt asutatud Liikumisharrastuse kompetentsikeskus. Liikuma ärgitavaid tegevusi ja üritusi viiakse ellu koostöös maakondlike spordiliitude, spordialaliitude, kohalike omavalitsuste, avaliku sektori, mittetulundus- ja erasektori organisatsioonide, spordi- ja liikumisürituste korraldajate ning kultuuri- ja haridusasutustega.

Liikumisaasta 2023 lõppedes jätkab Liikumisharrastuse kompetentsikeskus tööd liikumisharrastuse valdkonna üleriigilisel arendamisel ja koordineerimisel, panustades valdkonnas tegutsevate organisatsioonide koostöö arendamisse, teaduspõhiste arendus- ja sekkumisprogrammide algatamisse ja toetamisse ning parimate maailma praktikate kogumisse ja tutvustamisse. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles