Harno kutsub üles alustama doktoriõpinguid Itaalias

Järva Teataja
Copy
Eurod. Pilt on illustratiivne.
Eurod. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Kuni 31. jaanuarini on doktorantuuri astuda soovijatel võimalik taotleda stipendiumi Euroopa Ülikool-Instituudis õppimiseks. Doktorikraadi on võimalik omandada neljas valdkonnas: ajalugu ja tsivilisatsioon, õigusteadus, politoloogia ja sotsiaalteadused ning majandus.

Euroopa Ülikool-Instituuti (European University Institute – EUI) vastu võetud doktorandi eest tasub õppemaksu Eesti riik. Lisaks makstakse doktorandile stipendiumi, mis sisaldab endas igakuist elamistoetust 1440 eurot ja 720 eurot sõidutoetust aastas. Toetust on võimalik saada ka lapsega seotud kulude katmiseks.

Haridus- ja Noorteameti stipendiumite ja toetuste büroo juhataja Carmen Raudsepp sõnas, et stipendiumiga kaasneb kohustus naasta pärast õpingute lõpetamist Eestisse ja töötada siin kolm aastat erialale ja kvalifikatsioonile vastaval ametikohal. „Ootame doktorante pärast kraadi omandamist tagasi Eestisse ning soovime, et nad kasutaks oma teadmisi ja kogemusi Eesti hüvanguks,“ lisas ta.

„Erinevalt lõviosast doktorandipositsioonidest Euroopas ja Põhja-Ameerikas puudub EUIs õpetamiskohustus — selle asemel julgustatakse doktorante moodustama isekeskis temaatilisi uurimisgruppe, mis kombineerivad tihti ajalugu, juurat, sotsiaalteadusi ja majandusteadust, ning töötama uurimisassistentidena. Sellest tulenevalt jääb üle aega artiklite avaldamiseks ja Firenze ning Itaalia nautimiseks,” kirjeldas enda õpinguperioodi Euroopa Instituut-Ülikoolis stipendiaat Henri Kaup.

Kolmapäeval, 6. detsembril kell 16 Eesti aja järgi toimub EUIs õppimist tutvustav veebiseminar, kus oma õpingutest räägib õigusteaduste doktorant Maarja Saluste. Registreerumine ja lisainfo EUI kodulehel: https://www.eui.eu/events?id=565342. Seminari Zoomi link saadetakse registreerunutele päev enne toimumist.

Raudsepa sõnul tuleb instituuti vastuvõtmiseks esitada taotlus ja motivatsioonikiri otse instituudile, milles tuleb muuhulgas kirjeldada, millist kasu saab Eesti riik õpingute rahastamisest ja kuidas on õpingutejärgsed töötamiskavatsused seotud Eestiga.

2024/2025 õppeaasta doktoriõppe sisseastumisperiood kestab 31. jaanuarini 2024. Lisainfot leiab EUI kodulehelt.

Itaalias Firenzes asuva Euroopa Ülikool-Instituudi asutasid Euroopa Ühenduse liikmesriigid ja Eesti ühines sellega 2005. aastal. Selle ajaga on toetatud 16 doktorandi õpinguid EUIs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles