Ukraina kogukond algatas üllal eesmärgil kommipaberite kogumise

Maarit Nõmm
, Järva Teataja reporter
Copy
Kommide tootmine Kalevi kommivabrikus
Kommide tootmine Kalevi kommivabrikus Foto: Remo Tõnismäe/postimees Grupp/scanpix Baltics

Paide Ukraina kogukond kutsub inimesi üles jätma tänavu kommipaberid ning kartulikrõpsu pakendid prügisse viskamata, et koguda need kokku ja kasutada valmivate kott-toolide täiteks. Toolid valmistab Kesk-Eesti rehabilitatsioonikeskuse heaks kohalik õmblustöökoda.

Ettevõtmise eestvedaja Valentina Tiora sõnul sai idee alguse teadmisest, et jõulude ajal süüakse palju kommi, mis tähendab ka suurt hulka kommipabereid.

Kuna kommipaberid kuuluvad pakendite hulka, mida ei saa ümber töödelda, võib neid kasutada muul moel, näiteks pehme mööbli täiteks.

Sellest ajendatuna asuski ukrainlaste kogukond selliseid pakendeid koguma kott-toolide täitmiseks, mis omakorda leiavad tulevikus oma koha Kesk-Eesti nõustamis- ja rehabilitatsioonikeskuses Lai 33 majas.

Toolid õmbleb kangajääkidest valmis Paides jätkusuutlikku tootmist arendav RSKS Design õmblustöökoda.

Ühele kott-toolile kulub 350-400 liitrit täitematerjali.

Tiora sõnul ei koguta ainult kommipabereid, vaid kõiki sarnaseid pakendeid, näiteks kuivainete pakke ja tühje krõpsupakke, samuti kohukeste ja kohupiima ümbriseid.

"Selline pakend krõbiseb ja rebeneb kergesti, kuid ei veni. Mõnikord on selline pakend seest hõbedane," ütles ta ning lisas, et Paides ja Eestis on sellistes pakendites toodete ostmist raske vältida.

Kogumisel on oluline, et ümbrised ja pakendid on puhtad või pestud. Sageli on neile peale märgitud plastiku tüüp PP 5 või PP 7.

Kui kommipabereid pole vaja enam väiksemateks tükkideks lõigata, siis suuremaid pakendeid küll. "Suuremad ümbrised tasub lõigata väiksemaks, kuid mitte alla 3x3 sentimeetristeks tükkideks," juhendas Tiora. "Koguge materjal kotti ja jaanuaris anname teada, kuhu see tuua," lisas ta.

Projekti eesmärk on pöörata tähelepanu pakendiprügile kui suurele keskkonnaprobleemile ning võimalustele selle vähendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles