Vanemuise teatris esietendub Janusz Glowacki „Neljas õde“

Järva Teataja
Copy
Teater Vanemuine .
Teater Vanemuine . Foto: Margus Ansu

Ukraina tunnustatud lavastaja Stanislav Moissejev toob 9. detsembril Vanemuise teatris publiku ette Janusz Glowacki näitemängu „Neljas õde“, mis esitab võimaliku versiooni sellest, mis juhtus Tšehhovi kolme õega pärast seda, kui nad olid lõpuks Moskvasse jõudnud.

See Moskva pole aga enam Tšehhovi-aegne unistuste paik, vaid 1990ndate varakapitalismi tõmblustes vaevlev Venemaa metropol, kus eluvõõrad intelligendid seisavad vastamisi nahaalsete ärikate ja sulidega. Lõhe kaunishingedest õdede ning täielikus seadusetuses tõmbleva impeeriumi vahel on seega kärisenud veelgi suuremaks.

Uue tõotatud maana kerkib Moskva asemel silme ette hoopis Hollywoodi filmitööstus, kuhu pääsemiseks näibki avanevat soodne võimalus. Absurdi ja groteski kalduv must komöödia räägib avaramas mõttes inimestest, kes ei suuda endale tunnistada, et nad elavad sootsiumis, mille aeg on lootusetult möödas.

Siinkohal tasub meelde tuletada poola autorite suurt absurdilembust, mida tugevasti hoovab sellestki näidendist ning mis võiks ühendada eelmise sajandi algust ja lõppu ka praeguse ajaga, mil suur osa maailmast ootab hinge kinni pidades taas kord ühe pehastunud impeeriumi lagunemist.

Lavastaja Stanislav Moissejev ütleb, et „Neljas õde“ on kokteil mustast huumorist, bandiitlikust action-filmist ja õnnetute õekeste sentimentaalsetest stseenidest. „Mu senised kokkupuuted eestlastega on kinnitanud, et eestlastel on väga hästi arenenud huumorimeel,“ avaldab Moissejev lootust, et tragikomöödia pakub teatripublikule mõnusat naeru ja intensiivset vaatamist.

„Neljanda õe“ toovad Vanemuise teatri väikeses majas publiku ette Marika Barabanštšikova, Maarja Johanna Mägi, Kärt Kull, Piret Laurimaa, Ken Rüütel, Riho Kütsar, Veiko Porkanen, Margus Jaanovits, Robert Annus, Jüri Lumiste, Andres Mähar, Meelis Hansing ning Kaarel Kuusk.

Näidendi on eesti keelde tõlkinud Hendrik Lindepuu. Lavastaja Stanislav Moissejev on ühtlasi ka lavastuse muusikaline kujundaja, kahasse Kaarel Kuusega. Lavastuse stsenograafki on Ukrainast, Volodimir Karaševski. Valguskunstnikutöö teeb Imbi Mälk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles