Leivast taldrikud püüavad jõuluturul pilke

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Leivast alusele võib asetada nii praetud kartuleid, hapukapsaid kui ka verivorste. Toidumahlad hakkavad taldrikust läbi imbuma alles 40 minuti möödudes, aga selleks ajaks on toit juba ammu otsas.
Leivast alusele võib asetada nii praetud kartuleid, hapukapsaid kui ka verivorste. Toidumahlad hakkavad taldrikust läbi imbuma alles 40 minuti möödudes, aga selleks ajaks on toit juba ammu otsas. Foto: Anne Põder

Tallinnas Raekoja platsil avatud jõuluturul uudistavad nii eestimaalased kui ka kaugemalt tulijad jõulupraade, mida pakutakse eriskummalistelt taldrikutelt. Need on tehtud leivast. Vähesed teavad, et need söödavad taldrikud on valminud käsitööna Paide Euroleiva tehases. Marta Pagari tootemarki esindava Euroleiva müügijuht Janne Tammsaar ütles, et üks jõuluturu kaupleja võttis nendega ühendust ja uuris, kas leivast saaks teha taldrikuid, mis kohe vedelikku läbi laskma ei hakka. «Me polnud sellist toodet küll kunagi teinud, aga loogika ütles, et meie seemneleivakesed on just sellise koostisega, ehk annab samal põhimõttel midagi välja mõlda,» meenutas ta.

Nii tehtigi proovipartii ja testiti selle vastupidavust. Tammsaare ütlust mööda on seemneleivakeste tainas tavaleiva omast tihkem ja sellele küpseb peale krõbe koorik. «Sellest tainast tuleb välja lõigata ümmargused ringid, panna need taldrikusuurustesse vormidesse ja suruda servad käsitsi vormi servadele. Ja nii iga taldrik eraldi. See kõik on puhas käsitöö, milleks on vaja inimesi, mitte masinaid,» selgitas ta.

Taldrikute valmistamine võtab tehases aega mitu tundi. Kogu eeltööle lisaks peavad taldrikud olema kolmveerand tundi kergitusahjus ja seejärel veidi üle kümne minuti küpsetusahjus. Siis veel jahutamine ja vormidest väljavõtmine ning veoks pakkimine. Iga tööjärk nõuab aega ja tähelepanu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles