UURING Eestlased hoolivad oma elust kolm korda rohkem kui lätlased

Järva Teataja
Copy
Helkurid.
Helkurid. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Vaatamata suurele liiklusõnnetuste arvule kannab pimedal ajal aastaringselt helkurit vaid 50% Eesti elanikest. Seda on siiski kaks korda rohkem kui Leedus (27%) ja kolm korda rohkem kui Lätis (16%).

Kindlustusettevõtte Gjensidige tellimusel NielsenIQ poolt läbi viidud küsitluses uuriti pimedal ajal helkuri kandmise harjumusi kõigis Baltimaades. Tulemused näitavad, et viimase paari aasta jooksul on helkurite kandmine Eestis vaikselt tõusuteel.

Paraku ei saa sama öelda meie lõunanaabrite kohta. Leedus langes pidevalt helkuri kandjate osakaal võrreldes eelmise aastaga lausa 8%. Lätis on olukord veelgi murettekitavam – võrreldes 2021. aastaga kannab helkurit koguni 11% vähem inimesi.

Uuring tõi Gjensidige Eesti filiaali juhi Raido Kirsiste sõnul välja veel ühe märkimisväärse erinevuse. “Kui Eestis on vaid 8% hulljulgeid inimesi, kes ei kanna helkurit mitte kunagi, siis Leedus ja Lätis on see hulk kordades suurem – vastavalt 29% ja 31%. See näitab nõrka teavitustööd, aga ka suhtumist,” selgitas Kirsiste.

Eestis helgivad maainimesed, keskealised ja naised

Eesti linnade ja maapiirkondade võrdlus näitab selgelt, et maainimesed peavad liikluses silma paistmist olulisemaks. Maal kannab helkurit pidevalt 57%, Tallinnas vaid 43%.

Vanusegruppidest paistavad heas mõttes enim silma 35–64-aastased, kellest kannab helkurit pidevalt 55% vastanutest. Näiteks 16–19-aastastest teeb seda vaid 32%.

Soolises võrdluses on eespool naised, kaitstes end helkuriga ligi kümnendiku võrra meestest sagedamini.

Kõige odavam elukindlustus on tasuta helkur

Kirsiste sõnul toob käesolev uuring välja jätkuva vajaduse helkurialase teavitustöö järele. “Suurendame ka omalt poolt jõupingutusi, et tõsta teadlikkust helkurite vajaduse kohta,” märkis Kirsiste, “eriti täiskasvanute hulgas, kes on eeskujuks nooremale põlvkonnale.”

Aitamaks inimestel pimedal ajal paremini nähtav olla, jagab Gjensidige välja 100 tasuta helkurpaela. “Anname mitmel moel kantava helkurpaela kõigile kiirematele, kes meie Tallinna Sõpruse tänava esindusest enne jõule läbi tulevad,” sõnas Kirsiste.

Kuidas kanda helkurit ja olla pimedal ajal paremini nähtav:

– mida rohkem helkureid sinu küljes on, seda nähtavam Sa pimedas oled.

– kinnita helkur endast sõidutee poole,

– rippuv helkur võiks jääda maast 50-80 cm kõrgusele,

– jälgi, et helkur paistaks riiete alt välja ja saaks vabalt rippuda.

– kui helkur maha ununenud, siis pimedal teel kõndides kanna kaasas mis tahes valgustatud elementi, sobib ka mobiiltelefoni taskulamp

– kuigi ilmastikuolud soodustavad tumedate riiete kandmist, vali vähemalt heledad mütsid, sallid ja kindad. Isegi kui need ei peegelda valgust, suurendavad need kindlasti tõenäosust, et teid pimedas märgatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles