18 000 noort ei õpi ega tööta

Copy
Eesti Töötukassa korraldab värbamispäeva.
Eesti Töötukassa korraldab värbamispäeva. Foto: Sander Ilvest

Statistikaameti eestvedamisel valminud analüüsist selgub, et 2021. aasta neljandas kvartalis oli Eestis 18 000 noort, kes ei õppinud ega töötanud - see moodustab pea 12´protsenti 15–26-aastastest noortest.

Rahvusvaheline termin NEET viitab ühiskonnaelus mitteaktiivsetele noortele, kes ei ole hõivatud ei hariduses, tööturul ega osale ka koolitustel. See mõiste on kokkuvõte ingliskeelse definitsiooni „not involved in education, employment or training“ esitähtedest. Haridus- ja noorteameti tellimusel võttis statistikaamet ette põhjalikuma analüüsi 15–26-aastaste Eesti noorte kohta, kus kasutasime NEET-staatuses noorte määratlemiseks ja põhjuste analüüsimiseks registrite ja rahvaloenduste andmeid.

NEET-staatuses noorte määratlemiseks uuriti registritest kõigi 15–26-aastaste kohta, kas nad olid 2021. aasta neljandas kvartalis tööga hõivatud, õppisid, viibisid ajateenistuses, hooldekodus või vanglas, olid puudega või vähenenud töövõimega. Noored, kes ei kuulunud neljandas kvartali jooksul ühtegi nendest rühmadest, loeti NEET-staatuses olevaks.

Märksõnad

Tagasi üles