Tööinspektsioon vastab: kas jõululaupäevale eelnev tööpäev peab olema lühendatud?

Järva Teataja
Copy
Foto: Pixabay

Lugeja küsib: Varsti on jõulud, aga meil on ka väga tihe töönädal tulemas. Kas jõululaupäeva eel tööpäeva lühendamine on tööandja vabatahtlik otsus või kohustus?

Vastab Vladimir Logatšev, Tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist:

Uusaastale, Eesti Vabariigi aastapäevale, võidupühale ja ka jõululaupäevale eelnevat tööpäeva lühendatakse kolme tunni võrra. See nõue tuleneb töölepingu seadusest ja tegemist on tööandja kohustusega.  Küll aga peab tööandja lühendama vaid riigipühadele vahetult eelnevat tööpäeva, seega kui töövahetus lõpeb reedel ja riigipüha on pühapäeval, siis kohustust reedest päeva kolme tunni võrra lühendada ei ole.

Riigipühade eelsetel päevadel on tööpäeva lühendamine nii tavalise kui ka summeeritud tööaja arvestuse korral kohustuslik. Seega tööpäeva lühendatakse kõikidel töötajatel, kelle tööpäev langeb eelnimetud päevadele.

Kui töö iseloomust tulenevalt ei ole töötundide lühendamine võimalik, on eelnevalt vaja saavutada töötajaga lühendamata tööajaga töötamiseks kokkulepe. Kui töötaja ei nõustu pühade-eelsel päeval töötama täistööpäeva, ei tohi tööandja teda selleks sundida.

Kui töötaja töötab tavalise tööajaga ehk töötab esmaspäevast reedeni ja on nõus töötama täistööpäeva, loetakse pühade-eelsel tööpäeval lühendamata jäetud kolm tundi ületundideks ning hüvitatakse vastavalt seadusele kas tasulise vaba ajaga või kokkuleppel rahas 1,5 kordselt.

Kui töötajal on summeeritud tööaeg ehk töötamine graafiku alusel, siis töötajate ületunnid selguvad arvestusperioodi lõpuks, mistõttu tööpäeva lühendamata jätmine ei pruugi summeeritud tööaja korral alati tekitada ületunnitööd. Juhul, kui tööandja on juba varem töötajale töögraafiku avaldanud, milles on jõululaupäevale eelnev tööpäev jäänud kolme tunni võrra lühendamata ning töötajal ei olnud selle vastu midagi, siis võib seda lugeda töötaja nõusolekuks tööpäeva lühendamata jätmiseks. Seega summeritud tööajaarvestusega töötamisel on mõistlik enne töögraafiku kinnitamist teavitada tööandjat oma soovist.

Tööinspektsioon soovib kõigile rahulikke ja ohutuid pühi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles