Koolide virtuaalõppus näitas kätte koolide ootused ohuolukorras tegutsemiseks

Järva Teataja
Copy
Klassiruum.
Klassiruum. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik / Arhiiv

Regionaalsed kriisikomisjonid ja koolide esindajad said ühisistungil ülevaate koolide virtuaalõppusest, mille eesmärk oli tõsta tegutsemisvalmidust pommiähvarduse korral. Kokku osales õppusel 269 kooli.

Õppuse juhi Marti Magnuse sõnul on koolidel olemas hea praktiline kogemus tulekahju õppuste korraldamisel, kuid teiste kriisisituatsioonide läbimängimise kogemus valdaval osal õppeasutustest puudub. „Koolide tagasisidest tuli välja, et enim oodatakse tuge, kuidas käituda äkkrünnaku korral. Kuid ka tulekahju ja pommikahtluse korral on evakuatsiooni korraldamine erinev,“ märkis Magnus. Õppuse juht soovitab koolidel oma hädaolukorraplaanid mitte ainult üle vaadata ja kaasajastada, vaid ka kriisimeeskondades stsenaariumipõhiselt läbi harjutada.

Piirkondliku politseitöö teenuse juht Kairi Ränk tõi välja, et piirkonnapolitseinikud on andnud ligi 200 õppeasutusele nõu hädaolukorraplaanide koostamisel. „Eeskätt tunnevad koolid muret oma võimekuse pärast õppusi läbi viia ja kriisiolukorras õigeid valikuid teha. Samuti oli küsimusi selle kohta, kuidas parimal viisil erivajadustega õpilasi kriisiolukorras aidata ning millised oleks parimad evakuatsioonikohad. Avaldati ka soovi saada koolitust selle kohta, kuidas äkkrünnaku olukorras tegutseda,” võttis Ränk kokku.

Haridus- ja Teadusministeeriumi haldusosakonna juhataja Jaako Lindmäe julgustas koole ka iseseisvalt tegutsema ja hädaolukorraplaane kohapeal läbi harjutama. „Virtuaalsed kriisiõppused on koolidele hea sisend, mille põhjal oma plaane ja teadmisi täiendada. Kõige suurem kasu on aga ikkagi päriselt koolis kohapeal ohustsenaariumi läbimängimisest, sest iga õppehoone ja tema inimesed on erinevad. Kohapealseid olusid tunnevad seetõttu kõige paremini kooli enda inimesed,“ ütles Lindmäe.

Siseministeeriumi, Haridus- ja Teadusministeeriumi, Päästeameti ning Politsei- ja Piirivalveameti koostöös toimusid detsembri alguses kahel päeval koolide kriisimeeskondadele õppused, kus virtuaalses koolimajas harjutati tegutsemist pommiähvarduse korral. Õppusel osales kokku 269 kooli. Ohuolukorra õppusele kutsuti põhikoolide, gümnaasiumide, kutseõppeasutuste, kõrg- ja ülikoolide kriisimeeskondade esindajad. Tuleva aasta alguses on plaanis korraldada analoogne õppus ka lasteaedadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles