Meister kinkis kiriku keldrile ukse

Copy
Kõpitsemist vajavad veel nii keldri katus kui ka trepiastmed ja müüritise osa, mille vahele pääsenud vihmavesi on aegamööda seda murendanud, ent ukse ettesaaminegi on väga suur asi.
Kõpitsemist vajavad veel nii keldri katus kui ka trepiastmed ja müüritise osa, mille vahele pääsenud vihmavesi on aegamööda seda murendanud, ent ukse ettesaaminegi on väga suur asi. Foto: OÜ Puidupoisid/Joel Roos

Järva-Madise kirikust kirjutas Järva Teataja viimati suvel. Hiliskevadel võtsid osaühingu Puidupoisid esindajad kirikus kaasa kooriruumi altari kohal asuva akna, et see töökotta taastamisele viia. Aknaga on asjad nüüd ühel pool, ent koguduse rahval on põhjust rõõmu tunda ka ühe ennistatud ukse üle.

See pole pühakoja, vaid kiriku kõrval asuva maaaluse keldri uks, mille valmimise lugu on üsna põnev. Kui Puidupoiste meister Joel Roos ennistatava akna asjus Järva-Madisel käis, jäi talle silma, et kelder on kurvalt ilma ukseta, ja võttis nõuks, et nii see jääda ei saa.

«Meil on kirikumüüri kõrval tõesti hästi vana kelder, päris mitusada aastat vana, nagu ehitusvormid ja kõik vihjavad. Selline väärikas ehitis, aga on olnud pikki aastaid ilma ukseta, mistõttu on ukseava osaliselt lagunenud, nagu ka trepiastmed – loodusjõud on neile lihtsalt ligi pääsenud ja oma töö teinud,» selgitas koguduse õpetaja Jane Vain ukseta keldri lugu.

Tagasi üles