Nutikas energialahendus võimaldab Järvamaa põllumajandusettevõttel teenida tulu ja stabiliseerida riigi elektrisüsteemi

Järva Teataja
Copy
Laadija autoga.
Laadija autoga. Foto: Enefit

Eesti Energia paigaldas põllumajandusettevõtte Estonia OÜ territooriumile unikaalse akulahenduse, mis aitab maksimeerida kohapeal toodetava taastuvenergia kasutust ning läbi reguleerimisturul osalemise võimaldada ettevõttel teenida tulu. Tänaseks toodab Estonia OÜ aastas 160 MWh taastuvenergiat rohkem kui varasemalt ning panustab igapäevaselt Eesti varustuskindlusesse.

Pilootprojekti käigus ühendati olemasoleva 174 kW päikesejaamaga 178 kWh elektrienergiat mahutav Rolls Royce’i konteineraku, mis kahekordistas päikesepargi võimsust 348 kW-ni. Kogu süsteem ühendati Eesti Energia virtuaalse elektrijaamaga, mille läbi on võimalik sooritada ostu- ja müügitehinguid reguleerimisturul, kus elektrihinnad on paljudel tundidel võrreldes tavalise Nord Pool börsihinnaga kasumlikumad.

„Reguleerimisturu eesmärk on hoida võrku tasakaalus. Kui elektriturul pole piisavas koguses taastuvenergiat, avaldubki kandev roll suure energiatarbimisega ettevõtetel, kes oma elektriseadmete koormusgraafikut nihutades saavad suunata elektrisüsteemi rohkem taastuvenergiat. Nii on ettevõttel võimalik teenida tulu ja panustada Eesti elektrivõrgu varustuskindlusesse,“ selgitas Eesti Energia akulahenduste arendusjuht Kaspar Kriisk.

„Varustuskindluse säilitamine on oluline ka tuleviku vaatest. Peagi on käes aasta 2025, mil ühendame end Venemaa elektrivõrgust lahti. Selleks, et desünkroniseerimine oleks edukas, vajame varasid nagu akud, mis aitavad meie elektrivõrgu stabiilsust hoida. Seega kodu- ja ärikliendid, kes täna endale akusid soetavad, aitavad valmistada Eestit ette selleks, et meil see võimekus oleks,“ lisas ta.

Estonia OÜ juhi Ain Aasa sõnul on esimene võit päikesest selle suve näitel juba olemas ning aku edasist tööd jälgitakse huviga. „Kui projekti alguses ei rääkinud veel keegi Eestis akudest ning olime justkui esimesed, siis nüüd on nendest rohkelt juttu, kas või meediapildis. Meil on väga hea meel, et Eesti Energia valis meid partneriks ja sellist lahendust ühiselt testida saame.“

Ühisest koostööst võidavad mõlemad osapooled. „Eesti Energia piloteerib salvestiga enda poolt arendatud tarkvara, millega on võimalik välja töötada ja testida erinevaid juhtimisalgoritme. Estonia OÜ sai kahekordistada oma päikesepargi võimsust liitumispunkti lisainvesteeringuid tegemata. Akuga langeb kliendi poolt tajutav keskmine elektrihind börsihinna ning võrgutasude optimeerimise arvelt,” ütles Kriisk.

Kriiski hinnangul väljendus aku kasulikkus eriti hästi ka tänavu suvel, mil elektrihind börsil oli miinuses. „Aku abil sai odava hinnaga elektrit võrgust otse seadmesse salvestada, et seda endale sobival ajal kasutada või hiljem turul kallima hinnaga maha müüa. Lisaks elektrisüsteemi tasakaalustamisele ja hinnatippude ära hoidmisele näitab see, et aku on tasuv investeering mis tahes turuolukorras,“ sõnas ta.

Eesti Energia jätkab akulahenduste pakkumist, kutsudes üles teisigi ettevõtteid koostööle, et ühiselt taastuvenergial põhinevate tootmisvõimsuste loomisse ja Eesti varustuskindluse suurendamisse panustada. Huvi korral saab ärile sobiva lahenduse kohta lisainfot ettevõtte kodulehelt, kirjutades aadressile arikliendid@energia.ee või helistades numbril +372 777 2020.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles